Ağaç aşılama Nasıl Yapılır-Ağaçlarda aşılama ne için yapılır- Ağaç aşılama

Konusu 'Çiçekli Bahçe Bitkileri' forumundadır ve Viole tarafından 4 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

  1. Viole

    Viole Administrator

    Ağaçlarda aşılama Ağaçlarda Aşılama Neden Yapılır,Aşılama - Ağçalarda aşılama hakkında - Ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılan aşılama


    Ağaçlarda aşılama ne için yapılır ​

    [​IMG]
    Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek, daha iyi cins meyva almak için yapılır. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyva fidanı, aşılı değilse, büyüyünce yabanileşir; iyi cins meyva vermez olur. Dikilen fidandan yenebilecek, iyi meyvalar almak istiyorsak, ya fidanı aşılatmalıyız, ya da önceden aşılı fidan almalıyız. Bunun dışında, ne yapsak iyi meyva yetiştiremeyiz. Aşı olmasaydı, meyvacılık dünyanın en kolay işi olurdu, Meyva bahçesi sahiplerinin düşündükleri ilk şey fidanlarını aşılatmaktır.

    Aşılatmanın bir başka amacı da, değişik, çeşitli meyvalar elde edebilmektir. Örneğin, «vaşington» tipi portakal yetiştirmek için, herhangi bir portakal ağacına bu ağaçtan alınan parçanın aşılanması gerekir. Aşılanan portakal ağacı «finike» cinsiyse, bundan ince kabuklu «finike vaşingtonu»; yafa cinsiyse de, kalın kabuklu «yafa vaşingtonu» yetişir.
    Aşı, doğrudan doğruya yabani ağaçlara da yapılabilir. Bir yabani ağaca aynı familyadan bir başka ağaç aşılanırsa, aşılanan ağaç o ağacın meyvasını verir.

    Ayrıca, kimi cins meyva ağaçlarına başka cins meyva ağaçları da aşılanabilir. Hangi ağaçlara ne gibi ağaçların aşılanabileceğim aşağıda görüyorsunuz:

    Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.

    Ayvaya: Malta eriği, muşmula.

    Eriğe: Şeftali, kayısı, badem.

    Elmaya: Armut,

    Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik.

    Vişneye: Kiraz.

    Ahlata: Armut, muşmula, ayva.




    [​IMG]
    Aşılama yada aşı; bitkilerin, süs bitkilerinin ve bilhassa meyve ağaçlarının üretilmesinde çok eski tarihlerden bu yana uygulanagelen bir metodtur. Doğada, ormanlarda dalların birbirine sürtünmeleri sonucu kendiliğinden oluşan bir çeşit aşılanmanın, çok eski zamanlarda insanlar tarafından görülerek meyve ağaçlarının iyileştirilmesinde kullanılmaya başlandığı düşünülmektedir.

    Çoğunlukla iyi nitelikli bir ağacın tohumu, yada bir meyvenin çekirdeği bazen o bitkinin özelliklerini taşımayan özelliklere sahip olur. Bunun sebebi ise, bunların çoğunun hibritlerinden yani melezlerinden elde edilmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

    Ağaç filizi üretiminde uygulanan metodlardan biri olan çekirdekten yetiştirme, ağacın özgün nitelikleri değişerek asıllarına yani anacına çeken başka çeşitler ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı aşılama veya çelikleme metodları ortaya çıkmıştır. Çelikle ve aşılama ile yapılan üretimlerde, o bitkinin özellikleri korunarak devam etmesi sağlanmak istenmektedir.

    Bitkileri üretiminde genaratif ve vegetatif ya da başka bir deyişle eşeyli yada eşeysiz üreme çoğalmanın iki ana yoludur. Bahçe bitkilerinde ise aşı, bir eşeysiz üreme şeklidir. Kısaca aşı yada aşılama, bir ağaç yada o ağacın bir dalı üzerine aynı cinsten yada aileden, ama daha genç ve daha üstün nitelikleri olan bir başka ağaç parçasını ekleme işlemine denmektedir. Aslında aşı, bitkilere uygulanan cerrahi bir işlemdir.
    [​IMG]
    Aşı, ağaç üretiminde kullanılan en sağlıklı ve çabuk sonuç alınabilen bir tekniktir. Aşı için öncelikle bir ANAÇ ve bir de DAMIZLIK AĞAÇ veya fidan gerekir. Üzerine aşı yapılacak ağaç veya fidana ANAÇ; kendisinden aşı kalemi alınan ağaca ise DAMIZLIK AĞAÇ denir.

    Anaçlar iki ana gruba ayrılmaktadır. Tohumdan elde edilenlere “Generatif Anaçlar” (çöğür ya da yoz), çelik daldırma, kök sürgünleri vb. bitki parçalarından oluşanlara ise “Vegetatif Anaçlar” (klon anaçlar) denir

    Generatif anaçlar genelde tohum, tozlanma ve döllenme sonucu oluşur ve kalıtsal yapıları homojen değil, heterojen niteliktedir. Bunlar çimlendikleri zaman yozları yada çöğürleri oluştururlar. Kültür çeşitlerinin tohumlarından
    oluşan yeni bitkilere yoz; yabanilerin tohumlarından oluşanlara ise çöğür denir.

    1- Generatif anaçlar genel olarak kuvvetli gelişirler ve uzun ömürlü olurlar. Aşı yapıldığında geç meyveye dururlar fakat meyveye durduklarında da bol ürün alınır ama bunun standartı yoktur, bazen ürün az olabilir.

    Çöğür anaçlar tohumdan elde edildiği için kalıtsal yapısı heterozigottur. Alındığı çeşidin bir çok üstün özelliği, tohumlarda kaybolur, çoğunlukla bir yozlaşma meydana gelir. Heterozigot yapıdan dolayı standart ağaçlar oluşmaz. ve aşılanan çeşitten bir örnek meyve alınamaz. Ağaçların soğuğa ve sıcağa, hastalık ve zararlılara dayanıklılıklarında farklılık oluşur. Ayrıca habitüsü farklı olur. Kültürel işlemler zorlaşır, üretim maliyeti artar.

    Kuvvetli kök oluşturduklarından topraktan su ve besin maddesi alımları yüksektir. Toprağa tutunumları kuvvetlidir. Stres koşullarına dayanıklılıkları daha iyidir. Tohumdan elde edildikleri için virüs kaynaklı hastalıklar taşımazlar.
    [​IMG]
    2- Vegetatif (Klon) anaçlar, generatif anaçların tersine dikimin 2. veya 3. yılından itibaren, üzerine aşı yapılan yeni çeşit meyveye yatar. Bu nedenle yatırım masraflarının geriye dönüşümü için gerekli süre kısalır (gençlik kısırlığı kısa sürer). Homojen ağaçlar oluşacağından ve bodur anaçlarla da bodurluk sağlanacağından işçilik masrafları düşer, budama, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat gibi işler daha kolaydır, üretim maliyeti daha azdır.

    Üretilen ürünün kalitesi ve standardı yüksektir. Klon anaçlara aşılı yarma_asifidanlarla daha homojen bahçeler kurulur. Her yıl ve düzenli meyve elde edilir. Birim alana düşen ağaç sayısı fazla, birim alandan alınan verim yüksek ve kalitelidir. Ancak, bu tür ağaçların ekonomik ömürleri kısadır ( 15-25 yıl ).

    Anaç-kalem arasındaki uyuşmazlık durumu ve anaçların hastalık taşıma riski (özellikle virüsler) yönünden dikkatli olunması gerekir. Bahçenin tesis masrafı yüksektir. Birim alana daha fazla fidan gerekecektir, bodur anaçlarla bahçe tesis ediliyorsa destek sistemi isteyecektir, damla sulama tesisat masrafı vb. olacaktır.
    [​IMG]

  2. Viole

    Viole Administrator

    Ce: Ağaç aşılama Nasıl Yapılır-Ağaçlarda aşılama ne için yapılır- Ağaç aşılama

    Aşılama Nedir?
    Aşılama,
    iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşacak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme tekniğidir.
    Yeni bitkinin üst kısmını meydana getirecek aşı kısmına kalem veya tek göz ihtiva ederse aşı gözü, alt kısmını ve kökünü meydana getiren kısmına anaç adı verilir.


    [​IMG]

    Şekil 1. Aşı Malzemeleri

    Neden Aşılama Yaparız?

    Tür ve çeşidin ismine doğru fidan üretimi,
    Başka ve kolay metodlarla çoğaltılamayan çeşitlerin ortadan kalkmasına engel olmak,
    Büyük ağaçların çeşitlerini değiştirmek,
    Islah çalışmalarında belirli özellikleri için seçilen çöğürlerin büyümelerini çabuklaştırmak,
    Ağaçların zarar gören kısımlarının tamiri,
    Virüs hastalıklarının incelenmesi için aşı yapılır.
    Bazı anaçların özelliklerinden (Bodur anaçlar gibi) yararlanmak için ancak üzerine iyi bir çeşit aşılayarak yararlanabiliriz.

    [​IMG]

    Şekil 2. Yarma kalem aşısının yapılışı :gözkırp:

    [​IMG]

    Şekil 3. Yarma kalem aşısının yapılışı (b).


    [​IMG]
    Şekil 4. Yarma kalem aşısının yapılışı (c).

    [​IMG]

    Şekil 5. Yarma kalem aşısının yapılışı (d).

    Kaç Çeşit Aşı Vardır?
    1. Göz aşıları,
    2. Kalem aşıları.
    Göz Aşısı Nedir?
    Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Sadece yongalı göz aşısı metodunda,kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur.
    Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
    Bitkinin kabuk verme zamanı kullanılacak göz aşısı metodunu tayin eder.

    [​IMG]
  3. Viole

    Viole Administrator

    Ce: Ağaç aşılama Nasıl Yapılır-Ağaçlarda aşılama ne için yapılır- Ağaç aşılama

    Kaç Çeşit Aşı Vardır? Kalem Aşısı Nedir?
    1 . Göz aşıları,
    2. Kalem aşıları.


    Göz Aşısı Nedir?
    Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Sadece yongalı göz aşısı metodunda,kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur.
    Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
    Bitkinin kabuk verme zamanı kullanılacak göz aşısı metodunu tayin eder. Zamanlara göre göz aşısı;
    a) Sonbahar göz aşısı (durgun göz aşısı),
    b) İlkbahar göz aşısı (erken sürgün göz aşısı), c) Haziran (geç sürgün) aşısı.

    Göz Aşısı Metotları Nelerdir?
    T Aşısı (Kalkan Aşısı): 6 mm-2,5 cm çapındaki anaçlara büyüme devresinde uygulanır. Topraktan 5-25 cm yükseklikte yapılır. Anaç T şeklinde kesilir. Göz kalkan şeklinde odunlu veya odunsuz olarak kesilir. Anaçta açılan T içerisine yerleştirilir. Hava almayacak şekilde bağlanır. Macunlanmaya gerek yoktur. Aşı bağı 15 gün sonra kesilir.
    Ters T Aşısı: Yağmurlu bölgelerde yağmur sularının açılan T içerisine girmemesi ve enfeksiyon meydana gelmemesi için ters T aşısı yapılır.
    Yama Göz Aşısı: Dikdörtgen şeklinde bir kabuk parçasının anaçtan kesilip çıkarılması ve bunun yerine üzerinde bir göz bulunan ve çoğaltılacak çeşitten alınan aynı büyüklük ve şekildeki bir kabuk parçasının anaç üzerine yerleştirilmesidir. Genellikle T göz aşısının başarısız olduğu tür ve çeşitlerde uygulanır. Bu aşıda başarılı olmak için gece ve gündüz ısı farkının az olduğu dönemler seçilmelidir. Aşı çabuk yapılıp, çabuk bağlanmalıdır.


    [​IMG]
    Şekil 6. Yama aşısı.


    [​IMG]
    Şekil 7. Göz aşısı.

    Flüt Göz Aşısı:
    Bu aşı esas olarak yama göz aşısına benzer. Ondan farkı anaçtan çıkarılan kabuk parçasının gövdeyi hemen tamamen kuşatacak şekilde büyük alınmasıdır.
    Yongalı Göz Aşısı: Bu aşı metodu ilkbaharda büyümebaşlamadan önce veya yaz aylarında su noksanlığı veya başka bir sebeple büyümenin durduğu hallerde kabuğun odundan kolayca ayrılamadığı zamanlarda yapılır. En önemli nokta anaçta açılan T’ye yongalı gözün çok iyi yerleştirilmesi ve çok iyi bağlanmasıdır.

    Kalem Aşısı Nedir?
    Taze kesilmiş anaçla taze kesilmiş kalemin kombiyum bölgelerinin üstüne gelecek şekilde sıkıca temas ettirilerek anaç ile kalem arasında bir bağlantı kurulması ile yeni bir bitki meydana gelir. Bu tür aşılara kalem aşısı adı verilir. Kalem aşıları ilkbaharda yapılır.

    Kalem Aşısı Metodları
    Dilcikli aşı (Ingiliz aşısı)
    Gaga aşısı
    Çoban aşısı
    Yarma aşı
    Köprü aşı
    Kenar aşı
    Kakma aşı
    Kemer aşısı
    Dilcikli Aşı: 6 mm ile 1.2 cm çapında küçük anaçların aşılanmasında kullanılır. Bu aşının yapılabilmesi için anacın ve kalemin aynı kalınlıkta olması gerekmektedir. Bu aşıda kalemde ve anaçta aksi yönlerde olmak üzere 2.5-6 cm uzunluğunda pürüzsüz bir kesim yapılır. Bu kesitin üzerinden birer dilcik kesilir ve bundan sonra anaç kalemin dilleri birbirinin içine sokulur, macunlanır, sarılır ve bağlanır. Kenar Aşı (Yan Aşı): Birçok çeşidi vardır. Esası kalemin kendinden kalın anacın yan kısmına yerleştirilmesidir.
  4. Almira

    Almira Administrator

    Ce: Ağaç aşılama Nasıl Yapılır-Ağaçlarda aşılama ne için yapılır- Ağaç aşılama

    Bahçe Dekorasyonu’nda
    Bahçe Dekorasyonu
    [​IMG]
    Bahçe Mobilyaları Dekorasyon için ayrı bir güzellik katar. Pek çok Bahçe Mobilyası üreticisi Firmaları olması da Bahçe dekorasyonu’nda kolaylık sağlar.Her geçen gün daha da önemli olan bahçe dekorasyonu-peyzaj mimari alanında orijinal ve çok fonksiyonlu çözümler günümüzde mevcuttur.
    Bahçe dekorasyonu için önce nasıl bir bahçe sahibi olmak istediğimizi iyice belirlemek gerekir. Bahçe içinde nerede neyi uygulayacağımıza karar verilmelidir.



    [​IMG]


    Önce bahçe dekorasyon tarzlarının bilinmesi uygun olur. Hamak kurmak[​IMG]bitki yetiştirmek[​IMG]parti vermek gibi bir kısım tercihlerimiz olabilir. Ahşap malzemeler bahçe dekorasyonu için yaygın kullanılan materyaldir.


    Bahçe Mobilyası gruplarında ve bahçe aksesuarlarında ahşap tercih edilebilir. Ahşap Bahçe dekorasyonu alanında Ahşap çok kullanılır. Ahşap bahçe dekorasyonu aşamasında yağmurdan ve ateşten korunaklı kısımlarda kullanılır. Doğal taşlar da Bahçe dekorasyon alanının vazgeçilmezlerindendir.



    [​IMG]
    Metal de bahçe dekorasyonu’nda kullanılan diğer malzeme tipidir.


    Plastik malzemeler de bahçe dekorasyonu için kullanılan malzemelerdendir.


    Ahşap Mobilyalar dışında kaliteli plastik mobilyalar da bahçe dekorasyonu için son yıllarda kullanımı artan malzeme türlerindendir.


    Bahçe salıncakları[​IMG] sandalyeler[​IMG] masalar ve özellikle ısı ve ışıkla ilgili aksesuarlar ile ilgili malzemelerde metal ve metal içeren öğeler rahatlıkla kullanılabilir.
  5. Almira

    Almira Administrator

    Ce: Ağaç aşılama Nasıl Yapılır-Ağaçlarda aşılama ne için yapılır- Ağaç aşılama

    [​IMG]
  6. Almira

    Almira Administrator

    Ce: Ağaç aşılama Nasıl Yapılır-Ağaçlarda aşılama ne için yapılır- Ağaç aşılama

    ğaçlarda aşılama ne için yapılır​

    [​IMG]
    Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek, daha iyi cins meyva almak için yapılır. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyva fidanı, aşılı değilse, büyüyünce yabanileşir; iyi cins meyva vermez olur. Dikilen fidandan yenebilecek, iyi meyvalar almak istiyorsak, ya fidanı aşılatmalıyız, ya da önceden aşılı fidan almalıyız. Bunun dışında, ne yapsak iyi meyva yetiştiremeyiz. Aşı olmasaydı, meyvacılık dünyanın en kolay işi olurdu, Meyva bahçesi sahiplerinin düşündükleri ilk şey fidanlarını aşılatmaktır.

    Aşılatmanın bir başka amacı da, değişik, çeşitli meyvalar elde edebilmektir. Örneğin, «vaşington» tipi portakal yetiştirmek için, herhangi bir portakal ağacına bu ağaçtan alınan parçanın aşılanması gerekir. Aşılanan portakal ağacı «finike» cinsiyse, bundan ince kabuklu «finike vaşingtonu»; yafa cinsiyse de, kalın kabuklu «yafa vaşingtonu» yetişir.
    Aşı, doğrudan doğruya yabani ağaçlara da yapılabilir. Bir yabani ağaca aynı familyadan bir başka ağaç aşılanırsa, aşılanan ağaç o ağacın meyvasını verir.

    Ayrıca, kimi cins meyva ağaçlarına başka cins meyva ağaçları da aşılanabilir. Hangi ağaçlara ne gibi ağaçların aşılanabileceğim aşağıda görüyorsunuz:

    Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.

    Ayvaya: Malta eriği, muşmula.

    Eriğe: Şeftali, kayısı, badem.

    Elmaya: Armut,

    Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik.

    Vişneye: Kiraz.

    Ahlata: Armut, muşmula, ayva.



Sayfayı Paylaş