Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

Konusu 'Damak Tadı' forumundadır ve ASiLKIZ tarafından 6 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. ASiLKIZ

    ASiLKIZ New Member



    [​IMG]

    GÜNÜN MENÜSÜ

    [​IMG]



    ÇERKEZ ÇORBASI

    [​IMG]



    Malzemeler

    1 Bardak Mısır
    1 Bardak Aşurelik Buğday
    1 Bardak Yoğurt
    2 Adet Yumurta
    Sıvı Yağ, Tereyağ,Margarin

    Bir Miktar Tavuk Eti
    1 Kaşık Un
    Nane
    Tuz

    HAZIRLANIŞI
    1 bardak mısır ve 1 bardak aşurelik buğday akşamdan ıslatılarak haşlanır.
    Diğer tarafta tencereye 3 karışım yağdan birer fincan konulur. Un ilave edilerek 4-5 dk. kavrulur. Üzerine kaynar su konulur.
    Haşlanan malzemeler de ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Bir başka kapta yoğurtla birlikte 2 adet yumurta iyice çırpılır. Biraz da su katılır. Hazırlana karışım çorbaya yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir.
    Diğer tarafta ise br miktar tavuk eti haşlandıktan sonra doğranarak çorbaya katılır. Tuz ve nane eklenerek bir kaç taşım kaynatılır. Ocaktan indirdikten sonra 15 dk. dinlendirilip servis edilir.



    SADRAZAM KAYIĞI

    [​IMG]



    Malzemeler;

    5 kabak
    2 domates
    1 büyük kuru soğan
    200 gr. Kıyma
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    Pul biber
    Karabiber
    Tuz

    Sosu için;

    1 su bardağı süt
    1 kaşık tereyağı
    1 kaşık un
    Tuz
    Kaşar peyniri

    Hazırlanışı;

    Kabakları soyup uzunlamasına ikiye bölün.
    Tencereye biraz su koyup yumuşayıncaya kadar pişirin.
    Tepsiye alın, çekirdek yataklarını kaşık yardımıyla boşaltın.
    Kıyma, küp küp doğranmış soğanı tereyeğıyla beraber kavurun.
    Kabukları soyulmuş domatesleri ekleyip bir iki karıştırın salçayı koyun biraz daha kavurun. Tuzu ve son olarak da baharatı ekleyip bu harcı hazırlanan kabakların içine doldurun.

    Beşamel sos;

    Unu yağda hafif kavurun, karıştırarak yavaş yavaş sütü ekleyin, tuzunu da koyduktan sonra muhallebi gibi pişirin.
    Kıyma harcıyla doldurulmuş kabakların üzerine taşırmadan dökün, en üste kaşar dilimleri koyup sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dereotuyla süsleyebilirsiniz...



    TOP TOP KÖFTE

    [​IMG]


    * 750 gr kıyma
    * 1 adet yumurta
    * 1 diş sarımsak
    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 2 dilim ekmek içi
    * Yarım çay bardağı süt
    * 1 çay kaşığı kabartma tozu
    * 1 tatlı kaşığı karabiber
    * Tuz
    * Kızartmak için 1,5 su bardağı ayçiçek yağı

    Ayrıca :

    * 5 adet domates, soyulmuş ve küp küp doğranmış
    * 7-8 sivribiber, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış
    * 1 diş sarımsak, doğranmış
    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 1 tatlı kaşığı karabiber
    * Tuz



    * Ekmek içlerini süt ile ıslatın. Köfte harcı için verilen malzemelerin hepsini karıştırıp iyice yoğurun.
    * Yoğurduktan sonra üzerini streçleyerek en az 1-2 saat (en iyisi 1 gece) buzdolabında bekletin.
    * Ertesi gün harçtan cevizden küçük fındıktan büyük parçalar alıp yuvarlayın.
    * 1,5 su bardağı yağı kızdırın. Köftelerinizi 2 parti halinde kızartın.
    * Kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün.
    * Bu arada 2 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alın. Domatesleri, biberleri ve sarımsağı ilave edin. Domates ezilene kadar (15-20 dk) pişirin.
    * Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Servis yapacağınız zaman tabağa alın. Üzerine köfteleri koyarak servis edin.



    Sade Pilav

    [​IMG]


    Malzemeler:

    2 su bardağı pirinç
    4 çorba kaşığı sıvı yağ
    1 çorba kaşığı margarin(Ben tereyağla yaparım)
    3 su bardağı su veya etsuyu
    tuz

    Hazırlanışı:

    Pirinçler ayıklanır, yıkanır. Ilık tuzlu suda bekletilir. Tekrar yıkanır, süzülür. Pilav tenceresine sıvıyağ, margarin, su konup kaynatılır. Pirinçler ilave edi*lir. 4-5 dakika harlı ateşte sonra suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.



    SALATA

    [​IMG]



    Malzemeler:

    *1 adet atom(eisberg) marul

    *1 adet domates

    *birkaç yaprak taze fesleğen

    *zeytin yağı-limon sosu,tuz

    HAZIRLANIŞI:

    Malzemeleri irice doğrayıp harmanlayın. Üzerine zeytinyağı-limon sosunu dökün.


    KAYISILI MUHALLEBi


    [​IMG]


    * 3 kahve fincanı toz şeker
    * 3 kahve fincanı un
    * 1 litre süt
    * 1 yumurta sarısı
    * Vanilya
    * 75 gr tereyağı
    * 8-10 kuru kayısı
    * Biraz badem
    * Ayrıca 1 bardak şeker



    * Süt, un, şeker ve yumurta sarısını karıştırıp muhallebi gibi pişirin, vanilya ve yağ ekleyip biraz çırpın.
    * 1 bardak şekeri az su ile karamelize edilp ıslatılmış yuvarlak borcama yayın.
    * Üzerine haşlanıp ikiye bölünmüş kayısıları dizin.
    * Haşlanıp kabukları soyulmuş bademleri aralarına dizin.
    * Muhallebiyi dökün.
    * Buzdolabında bir gece bekletip ters çevirerek servis tabağına alın.



    AFiYET OLSUN:gül:

  2. ASiLKIZ

    ASiLKIZ New Member

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.


    [​IMG]

    GÜNÜN MENÜSÜ

    [​IMG]



    Ekşili Terbiyeli Köfte

    [​IMG]



    * 500 gr kıyma
    * 1 çay bardağından biraz az pirinç
    * 1 yumurta
    * 2 dilim bayat ekmek içi, ufalanmış
    * 1 tatlı kaşığı karabiber
    * 1 tatlı kaşığı nane
    * 1 tatlı kaşığı tuz

    Tepsiye Serpmek İçin :

    * 2 yemek kaşığı un
    * 1 çay bardağı maydanoz, doğranmış

    Terbiyesi İçin:

    * 2 yumurtanın sarısı
    * 1 limonun suyu


    Köftelerin Hazırlanması :

    * Harç için belirtilen malzemeleri iyice yoğurup köfte hamurunu elde edin.
    * Bu hamurdan cevizden az küçük parçalar koparıp toplar yapın ve bu topları un ve maydanoz serpilmiş tepsiye dizin.
    * Bir tencereye 1,5 litre kaynamış su ve tuz koyun.
    * Köfteleri suya ilave edip pirinçler uzayana kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin.

    Terbiyesinin Hazırlanması :

    * 2 yumurtanın sarısını ve 1 limonun suyunu tel ile iyice çırpın.
    * Yumurtalı limonlu karışıma azar azar köftenin suyundan iki kepçe (çırpmaya devam ederek) ilave edin.
    * Daha sonra bu terbiyeyi köftelere karıştırarak ekleyin.
    * Bir iki taşım kaynatıp servis yapın.



    Kaçak Kız Bohçası

    [​IMG]


    Hamur İçin :

    * 1 kibrit kutusu kadar yaş maya (30 gr)
    * 1 kg un
    * 1 su bardağı sıvıyağ
    * 1 su bardağı yoğurt
    * Tuz
    * Katı yağ (tereyağı, margarin)

    Börek Harcı İçin :

    * 1 kalıp beyaz peynir, ezilmiş
    * 1 demet maydanoz, ince ince doğranmış

    Üzerlerine :

    * 1 yumurtanın sarısı
    * Çörek otu


    * Mayayı ufak bir kasenin içindeki ılık suda eritin.
    * Un, sıvı yağ, yoğurt, erimiş maya ve tuzu geniş bir kapta karıştırarak oldukça yumuşak bir hamur yapın.
    * Hamuru hiç bekletmeden 12 bezeye ayırın. Bezeyi açabildiğiniz kadar ince açın (hamur yağlı olduğu için kolay açılıyor).
    * Açtığınız hamurun üzerine tereyağı sürün. Açılan yufkayı bohça şeklinde katlayıp bir kare elde edin.
    * Peyniri ve maydanozu karıştırın. Karenin her bir köşesine birer tatlı kaşığı peynirli harçtan koyun. Bu köşeleri ortada birleştirerek bir kareden dörder üçgen elde edin.
    * Bu işlemi kalan 11 beze için de tekrarlayıp, hepsini tepsilere dizin. Üçgenleri kat yerlerinden kesin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
    * Önceden ısıtılmış 200 C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.



    Mantarlı Kıvırcık Salata

    [​IMG]


    * 1 marul
    * 200 gr mantar
    * 75 gr jambon
    * Karabiber
    * 4 çorba kaşığı sirke
    * Tuz
    * 1-2 tatlı kaşığı hardal
    * 2 çorba kaşığı zeytinyağı
    * 1 soğan


    * Marulu yıkayıp süzdükten sonra iri iri doğrayın. Mantarları ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince dilimleyin.
    * Jambonu yağsız, yapışmaz bir tavada hafifçe pişirin. Bir kağıt mutfak havlusu üzerinde yağını çektirin. Mantarları porsiyonlar halinde aynı tavada çok az yağda kavurun. Tuzla tatlandırın.
    * Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Sirkeyi tuz, karabiber, hardal ve zeytinyağı ile karıştırın. Soğanları ilave edin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerinde gezdirin.
    * Mantar dilimlerini ve jambonu ilave edip salatayı karıştırın. Baget ekmekle servis yapın.



    Portakal Pelteli Panna Cotta

    [​IMG]


    Portakal Peltesi İçin :

    * 1 su bardağı portakal suyu
    * 1 su bardağı su
    * 2 yemek kaşığı nişasta
    * 1/2 su bardağı şeker

    Panna Cotta İçin :

    * 2 paket süt kreması (400 gr)
    * 6 yemek kaşığı pudra şekeri
    * 2 yemek kaşığı toz jelatin
    * 1 paket vanilya
    * 2 su bardağı süt
    * 2 yemek kaşığı nişasta


    * Portakal peltesi malzemelerini bir sos tenceresinde karıştırın ve kısık ateşte göz göz olana kadar pişirin.
    * Krema, pudra şekeri, nişasta, süt ve vanilyayı bir sos tenceresinde karıştırın.
    * Ayrı bir kapta toz jelatini çok az sıcak su ile eritin. Kaynamadan önce karışıma ilave edin. Göz göz olana kadar pişirin.
    * Pişen muhallebiyi üzerinde 2 parmak boşluk kalacak şekilde kaselere paylaştırın.
    * Son olarak portakal peltesini muhallebinin üzerine ekleyin.
    * Buzdolabında 2-3 saat soğuttuktan sonra servis yapın.


    AFiYET OLSUN
  3. ASiLKIZ

    ASiLKIZ New Member

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.


    [​IMG]

    GÜNÜN MENÜSÜ

    [​IMG]



    KREMALI KEREViZ ÇORBASI

    [​IMG]


    Malzemeler:

    * 3 tane kereviz
    * 1 tane limon
    * 1 tane portakal
    * 1 paket krema
    * 1 yemek kaşığı un
    * 1 yemek kaşığı tereyağı
    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    * yeterince tuz
    * üzerine çekilmiş karabiber
    * 1 litre su (çorbanın koyuluğuna göre biraz daha arttırılabilir)
    * 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Tarifi:

    Kerevizleri ayıkladım, küp şeklinde doğradım, tencereye koydum. Portakalı, limonu sıktım, tencereye suyla birlikte ilave ettim. 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip kerevizleri yumşayıncaya kadar pişirdim. Parçalayıcıyla (blender) püre haline getirdim. Üzerine kremayı döktüm. Tavaya bir yemek kaşığı zeytinyağını koydum, unu ekledim, biraz kavurdum. Kavrulan unu tencereye ekleyip karıştırarak bir taşım kaynattım. 1 yemek kaşığı tereyağı tavada kızdırıp, toz kırmızı biberi ekledim. Çorbanın üzrine döktüm. Çorbayı servis ederken kereviz saplarıyla ve taze çekilmiş karabiberle süsledim.



    EV YAPIMI BEYTi KEBABI

    [​IMG]



    Hamurun Malzemesi:

    bardak ölçümüz 240gr lık su bardağı

    * 4 su bardağı un+elimizin ucuyla iki serpme daha hamuru toparlamak için
    * 1 su bardağı ılık su
    * yarım su bardağından 1 parmak fazla süt
    * 1 paket yaş maya
    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 1 yemek kaşığı toz şeker
    * 1 tatlı kaşığı tuz
    * 300 gr tel peynir veya taze kaşar

    Köftenin Malzemesi:

    * yarım kilo köftelik kuzu kıyma veya dana kıyma da olabilir
    * 1 tane kuru soğan
    * 2 diş sarımsak
    * 2 dilim bayat ekmek
    * yeterince tuz, karabiber, yeni bahar veya köfteye koyduğunuz herhangi baharat da olabilir

    Sos için:

    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 1 yemek kaşığı domates salçası
    * 1 tatlı kaşığı tereyağı
    * 1 tatlı kaşığı pul biber

    Tarif:

    Önce hamuru pidedeki gibi hazırladım sadece tereyağını eklemedim onu üzerine yakmak için ayırdım, kabarması için kenara koydum. Hamur kabarırken köfteyi hazırladım. Bütün köftelik malzemeyi kaba koydum, soğanı, sarımsağı içine çenttim, malzemeyi iyice köfte yapar gibi yoğurdum. Köftelik harcı dörde böldüm, elimle herbirine uzun silindir şeklini verdim. Tepsiye koyup kenara bıraktım. Mayalanan hamurumu dörde böldüm, oklava yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde, yarım santim kalınlığında açtım.

    Üstüne hazırladığım tel peynirini serdim, köfteyi koyup rulo şeklinde sardım. Ruloyu 3 santim kalınlığında kesip yağlı kağıt serili tepsiye aralıklarla dizdim. Bu işlemleri öbür hamurlarda da uygulayıp, hamura ve üzerine yumurta sarısı sürdüm. Tepside 10 dakika beklettim.

    Önceden ısıttığım 200° C fırında hamurlar kızarana kadar pişirdim. Servis tabağına alıp, patates kızartması, domates ve biberle süsledim. Ocakta kızdırdığım salça, pul biber ve yağı üzerine gezdirdim. Sıcak sıcak servis yaptım.


    Zeytinyağlı Domates Soslu Kabak

    [​IMG]

    (NOT:Aynı yemegi patates yada patlıcanla da yapabilirsiniz.)

    Malzeme Listesi:

    * 4 tane kabak
    * 4 tane domates
    * 2 diş sarımsak
    * 2 yemek kaşığı biber sos 2 tane taze biberde olabilir
    * 1 çay bardağı zeytinyağı
    * 1 yemek kaşığı salça
    * yeterince tuz,karabibe pul biber
    * üzerine yarım demet dereotu

    Tarif:

    Kabakları ayıklayıp yıkayıp uzunlamasına çöp şiş kalınlığında kestim istif ederek düzgünce tencereye koydum. 2 yemek kaşığı zeytinyağını ve baharatları serpip kabakları tencereyi sallayarak soteledim kapağını kapatıp kabaklar suyunu çekene kadar pişirdim.Kabakları düzenini bozmadan servis tabağına aldım.Tencereye kabuklarını soyduğum küp şeklinde doğradığım domatesleri koydum yağını minik doğradığım sarımsağı ilave ettim salçayı biber sosu katıp kavurdum.Tuzunu katıp ocağı kapattım.Kavurduğum sosu servis tabağına aldığım kabağa döktüm.Üzerine dere otunu doğrayıp soğuyunca servis yaptım.



    ETiMEK SALATASI

    [​IMG]


    Malzeme Listesi:

    * 1,5 paket etimek
    * 1 kilo yoğurt
    * 3 tane havuç
    * 4 tane taze soğan
    * 1 su bardağı haşlanmış mısır
    * arzu ettiğiniz kadar mayonez
    * yarım demet maydanoz
    * yarım demet dereotu
    * yeterince tuz
    * 1 yemek kaşığı zeytinyağı

    Tarif:

    Yoğurt ve mayonezi karıştıralım. Büyük borcam tepsiye önce biraz yoğurt, ardından etimekleri sıra halinde dizelim. Dizdiğimiz etimeğin üstüne tekrar yoğurt sürelim. Bir sıra daha etimek dizelim, artan yoğurdu üstüne sürelim, tepsiyi dolaba kaldırıp bir gece dolapta bekletelim. Ertesi gün dolaptan çıkartalım. Ayıklayıp rendelediğimiz havuçları yağ ile kavurup, yoğurtlu etimeklerin üzerine yayalım. Taze soğanı, maydonozu, dereotunu ayıklayıp doğrayalım, içine mısırı katıp karıştıralım, salatamızın üzerine serelim. Soğuk servis yapalım.



    TiRAMiSU


    [​IMG]


    Malzemeler:
    1 paket kedi dili büsküvisi(ben pastaneden alıyorum.yarım kg yetiyor)
    4 yumurta(sarısı ve akları ayrılmış)
    1 paket vanilya
    500 gr labne peyniri
    1 bardak pudra şekeri
    1 paket krema sertleştiricisi
    2 bardak sıcak kahve - 2 bardak suya 4 kaşık neskafe konularak hazırlanmış
    Yapılışı: Kahve hazırlanıp soğutulur. kreması için, şekerin yarısı yumurta sarısına, diğer yarısı beyazına katılarak çırpılır. sarısına çırpılmış aklar haricinde malzemeler konulup karıştırılır. aklar tahta bir kaşık yardımıyla hafifçe ilave edilip karıştırılır. dolapta yarım saat bekletilir.
    Kedi dilleri hafifçe kahveye batırılarak dikdörtgen bir borcama dizilir. üzerine kremanın yarısı dökülür. kalan kedi dilleriyle aynı işlem tekrarlanır. kremanın kalanı dökülüp bir spatulayla düzeltilir. buzdolabında bir gece bekletilir. servisten önce üzerine bir çay süzeği yardımıyla bolca kakao serpilir.




  4. ASiLKIZ

    ASiLKIZ New Member

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.



    [​IMG]

    GÜNÜN MENÜSÜ

    [​IMG]





    Terbiyeli Şehriyeli Tavuk Corbası


    [​IMG]


    Malzemeler:

    1 tavuk gögsü ya da 2 tavuk budu
    1/2 bardak tel sehriye ya da arpa sehriye
    5 bardak su
    1/2 limon
    1 yumurta sarisi
    1 kasik un
    5 bardak su
    Tuz

    Yapılışı:

    Tavuk etlerini cigden kücük kücük dograyip 1 kasik tereyaginda güzelce kavurunuz. Ardindan 5 bardak su koyup kaynamaya birakiniz. Corbanin suyu kaynayinca sehriyeleri ve tavuk bulyonu atip sehriyeler pisene dek kisik ateste kaynatiniz. Sehriyeler pisince bir kapta yarim limon, 1 kasik un ve 1 yumurtanin sarisini güzelce cirpip corbaya yediriniz.Tuzunu kontrol edip atesten aliniz. Sicak servis ediniz.





    Kekikli Tonbiş Köfte

    [​IMG]




    300 gr yağsız dana kıyması, 1 baş orta boy rendelenmiş soğan, iki avuç kadar maydanoz, ekmek içi, karabiber, yeni bahar, tuz, 1 kaşık zeytinyağı, yarım kaşık domates salçası, iki tatlı kaşığı kekik , iyice yoğurulup, şekil verildikten sonra , zeytinyağında , üzerine kekik serpip kapağı kapalı tavada suyunu çekene kadar pişirilecek.



    Karışık Bahçe Salatası


    [​IMG]


    Salata, bahçeden henüz koparılmış maydanoz, dereotu, yeşil soğan, taze nane, tere ve marulcuklar içeriyor .Üzerine limon ve sızma zeytinyağı" ...





    Zeytinyağlı Bezelye ve Kepekli Pirinç Pilavı


    [​IMG]



    Güzel ve doyurucu bir ikili !

    Kepekli Pirinç Pilavı için,

    2 su bardağı kepekli pirinci sıcak suda 1 saat kadar ıslatın. Sonrasında yıkayıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencereye alın, suyu gidip, pirinçler parlayana kadar çevirin. Üzerine 2,5 su bardağı kaynar su döküp kısık ateşte kapağını kapatarak yarım saat kadar pişirin.

    Zeytinyağlı Bezelye için gerekenler,

    * 1/2 kilo iç bezelye
    * 1 baş soğan
    * 1 adet havuç (küp küp doğranmış)
    * 1 adet patates ( küp doğranmış)
    * 1 adet yeşil biber
    * 4 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 4 yemek kaşığı domates rendesi veya 1 yemek kaşığı domates salçası
    * bezelyelerein üzerini örtecek kadar sıcak su

    Soğan ve yeşil biberi zeytinyağı ile birlikte tencerenin kapağı kapalı olarak biraz pişirdikten sonra sırasıyla daomates rendesi , havuç , bezelye ve patatesi ve suyu ekleyin . Bezelyeler yumuşayana kadar pişirin.





    Kalburabastı

    [​IMG]



    Eski yapılışında, tatlıda küllü su kullanılıyormuş . Odun kömürünün külü , su ile kaynatılıp dinlendirildikten sonra üzerindeki berrak su alınıp tatlı yapılıyormuş . Küllü su olmadığına göre yerine maden suyu kullanıyoruz.Üzerine tırtıklı görünüm verebilmek için "kalbur" gerekli.


    2 su bardağı un (bende biraz daha fazla oldu)

    1/3 su bardağı maden suyu

    1 çay bardağı zeytinyağı

    3 kaşık dövülmemiş ceviz

    Şurubu için: 1 su bardağı şeker, 1 + 1/4 su bardağı su , 2 tatlı kaşığı limon suyu . Şurup hazırlanıp, soğuması için bir kenara konulacak.

    Geniş bir kaba un elenip, ortasına maden suyu konup , kenardaki un üzerine zeytinyağı gezdirilecek. Hamur kulak memesi kıvamında hazırlanıp, 12 parçaya bölünecek. Her beze kalbur ( veya benzeri ) üzerine konup yassıltıldıktan sonra ortasına ceviz içi konup rulo yapılarak sarılacak. Yağlı kağıt serili tepside , önceden ısıtılmış fırında,üzeri pembeleşene kadar pişirilecek. Fırından çıkınca soğuk şerbet dökülüp , şurup çekene kadar tepsiye kapak örtülecek.Soğuduktan sonra sevdiklerinize ikram edebilirsiniz...


  5. ASiLKIZ

    ASiLKIZ New Member

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.


    [​IMG]

    GÜNÜN MENÜSÜ

    [​IMG]



    Yoğurt Çorbası

    [​IMG]


    Malzemeler (5 kişilik);

    3 yemek kaşığı un
    4-5 yemek kaşığı yoğurt
    2 yemek kaşığı tereyağı
    2 avuç tel şehriye / arpa şehriye
    Tuz
    Pul biber
    Nane


    Yapılışı;

    Unu ve yoğurdu orta boy tencerede krema görünümü elde edene kadar karıştırıyoruz (Topak topak olmasın diye). Sonra üzerine suyunu karıştırarak ekliyoruz. Ateşin üzerine koyup tuzunu da ekleyip ara ara karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynayan çorbanın içine tel ya da arpa şehriyeleri ekleyip olmasını bekliyoruz. Diğer taraftan tereyağını kızdırıp içine nanesini ekliyoruz ve ateşi kapatıp tereyağı, nane karışımının içine pul biberi ekliyoruz (Ateşteyken eklenince pul biberler yanabilir). Bu tereyağı, nane, pul biber karışımını ateşten aldığımız çorbamızın üstüne döküyoruz. Bir iki kere karıştırıp tenceremizin kapağını kapatıyoruz.




    Salçalı,Biberli Pirzola

    [​IMG]

    Malzemeler


    14 kalem pirzola
    1 domates
    2 çay bardağı tat domates rendesi
    1/4 kırmızı kaliforniya biberi
    1/4 sarı kaliforniya biberi
    1 soğan
    1 çorba kaşığı kekik
    2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
    Tuz, karabiber
    1,5 çay bardağı su

    Yapılışı

    Soğanları halka halka doğradım. Düdüklü tencerenin dibine döşedim. Üstüne pirzolaları yerleştirdim. Domatesleri halka halka kesip onu da pirzolaların üzerlerine koydum. Kaliforniya biberlerini de ince ince kesip, domateslerin üzerlerine serpiştirdim. Sonra sırasıyla domates rendesi, zeytinyağı, tuz, kekik ve karabiber geldi. Suyunu da ilave ettikten sonra. Tencerenin kapağını kapatıp altını yaktım. Tencere buhar çıkarmaya başladıktan sonra, ocağın altını kısıp, 15 dk kadar pişirdim.




    ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

    [​IMG]


    Malzemeler;

    2 Su bardağı arpa şehriye

    3 Su bardağı sıcak su

    1 Yemek kaşığı tereyağı



    Yapılışı;

    Tereyağı teflon tencerede eritilir.

    Arpa şehriyeler eklenerek 3-4 dakika kavrulur.

    Kaynar su eklenir, bir kez karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.

    10 dakika sonra ateş söndürülür.

    Tencere ile kapa arasına bir kağıt havlu yerleştirilerek, pilavın 1-2 dakika demlenmesi sağlanır ve servis yapılır.



    Gavurdağı Salatası

    [​IMG]

    Malzemeler:

    4 adet domates
    4 adet küçük salatalık
    4-5 adet sivri biber
    birkaç dal maydanoz
    5-6 adet taze soğan
    arzuya göre birkaç adet kornişon turşu, doğranmış
    bir baş küçük kuru soğan, yemeklik doğranıp tuzla ovulmuş
    yarım limonun suyu
    yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
    1 yeme kaşığı nar ekşisi
    tuz
    arzuya göre 1 tutam kuru nane
    1 su bardağı irice kırılmış ceviz
    Hazırlanması:

    Domatesleri, salatalıkları ve sivribiberleri fındık büyüklüğünde küp küp doğrayın. Maydanozu kıyın. Taze soğanları da doğrayıp tüm malzemeleri turşu ve kuru soğanla birlikte karıştırın.
    Zeytinyağını ve limonu da karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Tuzunu ayarlayın. Kullanıyorsanız naneyi ekleyin.
    En son cevizi salatanızın üzerine serpip servis yapın.




    ÇİKOLATALI LOKUM

    [​IMG]

    Malzemeler
    -125 gr. tereyağı
    -1 su bardağı un
    -1 su bardağı toz şeker
    -4 su bardağı süt
    -1 paket vanilya
    -hindistan cevizi

    İçine sürmek için;
    -1 su bardağı süt
    -1 paket kakaolu pasta kreması

    Hazırlanışı:
    * Tereyağı eritilerek un konulur ve 2-3 dakika kavrulur.
    * Süt ve şeker eklenerek koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
    * En son vanilya eklenir.
    * Mikserle yaklaşık 5 dakika çırpılır.
    * Büyük fırın tepsisine bolca hindistan cevizi serpilir, üzerine pişen muhallabi dökülür ve kaşıkla yayılarak düzeltilir.
    * 1 su bardağı süt ile pasta kreması mikserle çırpılır, muhallebinin üzerine ince bir tabaka halinde sürülür.
    * Soğuduktan sonra istenilen büyüklükte dikdörtgenler kesilerek rulo yapılır.
  6. ASiLKIZ

    ASiLKIZ New Member

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.




    [​IMG]

    [​IMG]

    GÜNÜN MENÜSÜ-PAZAR SOFRASI

    [​IMG]




    SULTAN ÇORBASI

    [​IMG]



    Malzemeler:


    2 kaşık un

    2 kaşık margarin

    1 adet havuç

    4 su bardağı et suyu veya su

    Kaşar peyniri

    Tuz ve karabiber



    Yapılışı:

    Unu yağda biraz kavurun. (Unun pembeleşmemesine dikkat edin. Sultan çorbasının özelliği renginin beyaz olmasıdır.)
    Sonra içine rendelenmiş havuç ilave edin ve karıştırın. Daha sonra 4 bardak su ilave ederek kaynayıncaya kadar ocakta bekletin. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak 10 dakika daha pişirin.
    Servis yapmadan önce üzerine rendelenmiş kaşar ve karabiber ilave ederek servis yapabilirsiniz.



    Tavuklu Muska Böreği

    [​IMG]



    Malzemeler:

    1 tavuk göğsü + 1 tavuk but
    1kg yufka
    1 pırasa
    1 küçük kavanoz mantar
    2 domates
    2-3 diş sarımsak
    100gr kaşar
    tuz
    karabiber
    sıvıyağ
    Hazırlanması:

    Tavukları çok küçük doğrayıp sarımsakla kavurun.
    Pırasayı ve mantarı da doğrayıp tavaya ilave edin, kavrulsun. Domatesleri doğrayıp ekleyerek kavurun. Tuz ve karabiber serpin, kaşarı ekleyip soğutun.
    Yufkaları kalın şeritler halinde kesin. Uçlarına malzemeden koyup muska şeklinde sarın, sıvıyağda kızartarak servis yapın.



    KARNIYARIK

    [​IMG]


    Malzemeler:

    8 adet patlıcan

    200 gr. kıyma

    5-6 adet sivri biber

    3 adet domates

    1 adet ora boy soğan

    1/2 su bardağı sıvıyağ

    Tuz ve karabiber



    Patlıcanları yıkayıp sap tarafını kesip kabuğunu çizgili soyun. Orta kısmına yukarıdan aşağıya bir bıçakla çizik atıp yarık açın. Sıvı yağda 5 dakika çevirin. Diğer yandan küp doğranmış soğanları yağda kavurun. Üzerine kıyma, tuz, karabiber atıp kavurmaya devam edin. İki domatesi küp şeklinde doğrayıp kıymaya katın ve suyunu çekene kadar çevirmeye devam edin. Daha sonra patlıcanların içini kıymayla doldurup üzerlerini de sivri biber ve bir dilim domatesle süsleyip yayvan derin olmayan bir kaba dizin. Üzerine sıvı yağ gezdirin. Bir su bardağı su katıp orta ateşte pişirin.


    SALATA

    [​IMG]


    Kurusoğan piyazlık doğranır,tuzla ovulur,yoksa mideye dokunur.
    Domates,salatalık,biber istenilen ölçülerde bölünerek soğanla buluşturulur.Maydanoz,taze nane dereotu,varsa roka çok yakışır.Lezzet için tuz,erken hasat zeytinyağı,nar ekşisi vede limon karıştırılarak üzerine boca edilir.


    FiRiK PiLAVI

    [​IMG]


    Malzemeler:


    500 gr kuzu kuşbaşı

    1 büyük soğan

    250 gr firik

    250 gr pilavlık bulgur

    4 su bardağı sıcak su

    150 gr tereyağı

    1 su bardağı haşlanmış nohut

    1 çorba kaşığı biber salçası

    Tuz, karabiber

    Hazırlanışı:
    * Soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Kuşbaşı eti tencereye alın, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Salça, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. 4 su bardağı sıcak su ilave edip bir taşım kaynatın.

    * Haşlanmış nohudu ekleyin. Firik ve pilavlık bulguru ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin. Tereyağını kızdırıp karabiber ekleyin ve pilavın üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yavaşça karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.



    Yoğurtlu Süslü Patates Salatası


    [​IMG]


    Malzemeler:



    4 Patates

    1 Kase Sarımsaklı Yoğurt

    2 Kaşık Mayonez

    2 Kaşık Krem Peynir

    Tuz



    Üst Süslemesi İçin

    Havuç Rendesi

    Doğranmış Maydonoz

    Doğranmış Dereotu

    Mısır

    Kornişon Turşu

    Siz isteğinize göre üst süslemesini değiştirebilirsiniz.



    Yapılışı:

    Patatesleri haşlayıp ezelim içine biraz tuz ekleyip tabağa yayalım üzerine sarımsaklı yoğurt, mayonez, krem peynir karşımını dökelim üstünüde havuç, maydonoz,dereotu ,mısır,kornişon turşu ile istediğimiz gibi süsleyelim.





    MUHALLEBiLi KADAYIF

    [​IMG]


    malzemeler:


    yarım kg kadayıf
    125g tereyağı+125g margarin
    muhallebisi:
    1 lt süt
    5 yemek kaşığı pirinç unu
    2 yemek kaşığı toz şeker
    şerbeti:
    4 su bardağı toz şeker
    3,5 su bardağı su
    birkaç damla limon
    hazırlanması:


    margarin ve tereyağını eritip ılıtın. ılınan yağı kadayıfın üzerine dökün. elinizle kadayıfı aça aça yağın kadayıfın her yanına değmesini sağlayın. kadayıfın yarısını elinizle bastırarak orta boy tepsiye yayın.
    muhallebiyi yapmak için sütün içine şekeri ve pirinç ununu ekleyin. telle devamlı çırparak pişirin. arada karıştırarak ılıtın. muhallebiyi tepsideki kadayıf üzerine yayın. kadayıfın diğer yarısını da bastırarak öuhallebinin üzerine serin. bunu 180C'de iyice kızarana kadar pişirin. iyice kızarmazsa şerbeti dökünce beyaz kalır.
    şerbeti için şekeri ve suyu kaynatın. en son limonu ekleyip bir taşım daha kaynatın. kadayıf sıcak şerbet ılıkken şerbeti kadayıfın üzerine dökün.

    AFiYET OLSUN,KEYiFLi PAZARLAR :)
  7. ASiLKIZ

    ASiLKIZ New Member

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.




    [​IMG]

    GÜNÜN MENÜSÜ

    [​IMG]


    Nohutlu yoğurt çorbası

    [​IMG]


    Malzemeler:


    1 su bardağı haşlanmış nohut
    1 su bardağı yoğurt
    4 su bardağı su
    2 çorba kaşığı un
    1 yumurta
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
    1 çay kaşığı nane
    Tuz

    Hazırlanışı:


    * Yoğurt, un ve yumurtayı bir kaba alıp mikserle çırpın. Tencereye alıp suyu ve nohutu ilave edin. Tuzu serpip iyice karıştırın. Kısık ateşte koyu bir kıvama gelinceye kadar pişirin.

    * Tereyağını tavada eritip kırmızı tozbiberi ilave edin. Çorbayı kâselere paylaştırıp üzerine biberli yağı gezdirin ve nane serpip servis yapın.



    Çentik Kebabı

    [​IMG]


    * Bir küçük soğanı ve biberi zeytin yağda soteleyin. (Bir tane domates de arzuya göre doğrayabilirsiniz. ) Bir tatlı kaşığı domates salçasını ve patlıcanları, tuz-karabiberi sırası ile ilave edin.
    * Diğer yandan da ince ince kestiğimiz patatesleri iyice yıkayın ve kurulayarak kızartın.
    * Bu arada tüm bu işlemlere başlamadan yoğurdu bir tülbente aktarın ve biraz suyunu aldırin. En sonra sarımsak ve tuz ile tadlandırın.
    * Bir yandan da kıymayı kavurun. En sonunda da, baharatlarını ilave edin.
    * Sırası ile; patlıcanlı karışım, patates kızarmasının yarısı, sarımsaklı yoğurt, kalan patetes kızarması ve et kavurmasını ilave edin. Servise hazir.



    Bezelye ve havuçlu pirinç pilavı

    [​IMG]


    Malzemeler

    1,5 kupa dolusu pirinç, ayıklanmış
    1 kase dolusu havuç ve bezelye konserve garnitür
    Tuz
    Sıvıyağ
    2,5 kupa sıcak su veya tavuk suyu

    Hazırlanışı

    Sıvıyağ orta boy bir tencereye alıp kızdırın. Temizlenmiş, yıkanmış ve iyice süzülmüş pirinci ekleyip kavurun.

    Konserve garnitürü ekleyip sıcak suyu veya tavuk suyunu ilave edin. Önce orta hararette, kaynayınca da kısık ateşte pişirin. Altını kapatıp 30 dakika kadar demlenmeye bırakın.


    ANTEP SALATASI

    [​IMG]


    4-6 kişilik

    Malzemesi

    4 domates

    2 sivribiber

    1 salçalık kırmızıbiber

    1 demet maydanoz

    1 soğan

    2 diş sarımsak

    1 tatlı kaşığı pul biber

    1 tatlı kaşığı kuru nane

    1 çay kaşığı sumak

    2 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz

    1. Domtesleri ve soğanı soyun. Domatesleri küçük, soğanı ise piyaz doğrayın. Biberler, maydanoz ve sarımsakları temizleyip kıyın.

    2. Tüm malzemeyi bir kaseye alın. Tuz, pul biber, sumak, nar ekşisi ve naneyi ilave edip harmanlayın. Salata tabağına alıp servis edin.



    Gökkuşağı Tatlısı

    [​IMG]



    Malzemeler:

    * 3 yumurta
    * 1 çay bardağı şeker
    * 3 çay bardağı yoğurt
    * 1 çay bardağı sıvıyağ
    * 3 çay bardağı irmik
    * 3 çay bardağı un
    * 2 paket kabartma tozu

    şerbeti:

    * 3,5 su bardağı su
    * 3,5 su bardağı toz şeker
    * bir dilim limon

    Hazırlanması:

    1. Şerbeti için su, limon ve şekeri kaynatıp soğutun.
    2. Yumurta ve şekeri kar haline gelene kadar çırpın. Ardından sırayla diğer malzemeleri ekleyip yağlanmış cam fırın kabınıza yayın.
    3. Önceden ısınmış 200C fırında pişirin. Pişince fırından alıp ters çevirerek başka bir tepsiye çıkartın. Üzerine soğuk şerbeti 2 defada gezdirin. Bir bardak (kenarı keskin olmalı) ile daireler çıkarın.
    4. Kalan hamurları 2 yemek kaşığı (veya arzunuza göre daha çok) kakao ve hindistancevizi ile karıştırın. Kestiğiniz dairelerden daha küçük olacak şekilde parçalar alıp elinizle yavaşça köfte şekli vererek tatlılarınızın üzerine yerleştirin.
    5. Üzerlerini krem şanti/kaymak, meyve şekeri/kiraz şekerlemesi, antep fıstığı ve inci dekorları ile süsleyerek servis yapın.

    Afiyet olsun:gül


  8. ASiLKIZ

    ASiLKIZ New Member

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.


    [​IMG]

    [​IMG]


    GÜNÜN MENÜSÜ

    [​IMG]


    Patates çorbası

    [​IMG]



    Malzemeler:


    2 kg patates

    3 soğan

    30 gr tereyağı

    10 su bardağı et suyu

    Tuz, karabiber


    Terbiyesi için:


    3 yumurta sarısı

    1 su bardağı süt

    15 gr tereyağı

    1 çay kaşığı pulbiber

    2 çorba kaşığı kıyılmış roka yaprağı


    Hazırlanışı:


    * Soğanları soyup rendeleyin. Tereyağını eritip soğanı pembeleştirin.
    * Patatesleri soyup rendeleyin ve kavrulmakta olan soğana ekleyin. 1-2 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine et suyunu döküp patatesler yumuşayana kadar pişirin.
    * Terbiye için, yumurta sarılarını süt ile çırpıp kaynamakta olan çorbaya ekleyin. 1-2 taşım kaynatıp ocaktan alın. Tereyağını eritip pulbiberi kızdırın ve çorbanın üzerine gezdirin. Roka ile süsleyip servis yapın.




    GÜVEÇTE PATLICAN

    [​IMG]



    MALZEMELER

    1 kilo patlıcan
    300 gram kıyma
    3 adet orta boy patates
    2 kuru soğan
    4 adet yeşilbiber
    2 adet domates
    2 yemek kaşığı sıvıyağ
    1 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası veya ben kavanozlara yazdan hazırladığım Domates suyundan 2 yemek kaşığı koydum
    Tuz, karabiber, pulbiber


    YAPILIŞI

    Patlıcanlar alacalı soyulur, boydan 3 e enden 4 parçaya ayrılır, yani parmak gibi olacak şekilde veya arzu ettiğiniz bir şekilde bu şekilde yağ içmedikleri için böyle kesilmesini tavsiye ederim tuzlayıp 15 -20 dakika bekletip acı suyunun çıkması sağlanır. Yıkanıp kurulanır, sıvı yağda önce küp şeklinde kesilen patatesler kızartılır, arkadan patlıcanlar kızartılır .Kıyma tencereye konup ateşte suyu çektirilir, üzerine sıvıyağ konup kavrulur yemeklik doğranan soğanlarda koyulur iyice kavrulur 2 adet yeşilbiber doğranır 1 yemek kaşığı salça doğradığımız bir adet domates ( veya yazdan hazırladığımız domates suyundan) koyulur suyunu çekince tuzu,karabiberi, pulbiberi ilave edilir , 1 su bardağı sıcak su katılıp, hepsi harmanlanır, bir taşım kaynar ve küçük güveçlere taksim edilir, üzerlerine domates ve biberleri dizip fırında üzerleri hafif kızarana kadar tutulur ve sıcak ikram edilir .



    CACIK

    [​IMG]



    4 -5 salatalık yoğurt (yaklaşık 4 su bardağı)
    2 diş sarımsak
    taze nane
    soğuk su (ben çok koyu sevmediğimden 1/2 lt. ye yakın kullanıyorum)
    zeytinyağı (arzuya göre)

    Su hariç bütün malzemeleri rondodan geçirip derin bir kaseye alın. İçine soğuk su ekleyip çırpıcıyla iyice karıştırın. Dilerseniz üzerine birkaç damla zeytinyağı gezdirebilir ve taze nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.



    Duvaklı Pilav

    [​IMG]



    Malzemeler:



    2,5 su bardağı pirinç


    yarım su bardağı tel şehriye


    6 su bardağı su


    tereyağ


    200 gr kıyma


    10 adet soyulmuş badem


    1 küçük boy soğan


    tuz, karabiber

    Hazırlanışı:



    Pirinçleri yıkayın ve suyunu süzün. 6 su bardağı suyu kaynatın.Tencerede tereyağ ile şehriyeleri kavurun ve pirinçleri ekleyin.Pirinçler metalik ses çıkarmaya başlayınca tuz ve suyu ilave edin ve kapağı açmadan kısık ateşte pişirin( su da ölçülü olduğundan çelik tencerede ve deliksiz kapakla pişirirseniz buharlaşma fazla olmaz ve pirinçler iyi pişer).

    Başka tencerede iyice kıyılmış soğanla kıymayı kavurun, tuz ve karabiber ekleyin.Sonrasında soyulmuş bademleri ister kıyarak ister bütün ilave edin.


    Kalıba önce kıymayı sonra pilavı koyun ve ters çevirerek servis yapın…



    Ballı Kule


    [​IMG]


    * 1 poşet muzlu puding
    * 1 poşet kakaolu puding
    * 6 su bardağı süt
    * 1 çay bardağı bal
    * 1 limon kabuğunun rendesi
    * 2 yemek kaşığı limon suyu




    * 1 poşet muzlu pudingi 3 su bardağı süt ile pişirin ve 5-6 cam kaseye paylaştırıp ılıtın (kaseler hafif ıslak olurlarsa pudingleri daha kolay çıkarabilirsiniz).
    * 1 poşet kakaolu pudingi 3 su bardağı süt ile pişirip muzlu pudinglerin üzerine dökün ve buzdolabında 3 saat bekletin.
    * 1 çay bardağı balın içine 1 limon kabuğu rendesi ile 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip ocakta eritin.
    * Kaynamaya başladığında 4-5 saniye daha tutun ve ocaktan alın.
    * Pudingleri tabaklara ters çevirin, üzerlerine ballı sos dökerek servis yapın.

  9. Twitter

    Twitter Member

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    Yemek : Cevizli taze fasulye
    Tür : Sebze Yemekleri
    Mutfak : Türk mutfağı
    Süre :
    Zorluk :
    MALZEMELER
    50 Gr ceviz içi
    500 Gr taze fasulye
    1 Adet orta boy soğan
    4 Çorba kaşığı zeytinyağı
    3 Çorba kaşığı sirke
    1 Çay kaşığı hardal
    Tuz
    Karabiber

    HAZIRLANIŞI
    Taze fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra az tuzlu kaynar suda haşlayın.
    Suyunu süzüp soğumaya bırakın.
    Soğanı ince ince doğrayın.
    Derin bir kabın içerisine soğan, sirke, tuz, karabiber ve hardalı koyun.
    Çırparak yavaş yavaş zeytinyağını üzerine dökün.
    Fasulye ve cevizleri bir salata kabına alın.
    Hazırladığınız sosu üzerine dökün ve servis yapın.
  10. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    Yoğurtlu Et Suyu Çorbası

    Süre 40 dk.
    6 Kişilik

    Malzemeler

    1 Çay fincanı pirinç
    2 Adet limon suyu
    Yarım su bardağı un
    1 Kepçe yoğurt
    2 Adet patates
    1 Yemek kaşığı nane
    2 Çay kaşığı tuz
    1 Adet yumurta
    2 Yemek kaşığı margarin
    6 Su bardağı kemik suyu veya su
    [​IMG]
    Hazırlanışı

    Kemik suyunu veya suyu kaynatın.
    Yıkanmış pirinci ilave edip pişirin.
    Un, limon suyu, yoğurt ve yumurtanın sarısını az miktarda su ilave ile çıpın.
    Kaynamakta olan suya yavaş yavaş ilave ederek sürekli karıştırın.
    Kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin.
    Eritilmiş 2 yemek kaşığı margarinde naneyi kızartıp, çorbanın üzerinde gezdirin.
    Diğer tarafta küçük küpler halinde doğranmış patatesleri sıvıyağda kızartıp süzün ve çorbaya ilave edin.
    Tuz ekleyip ocaktan alın.
  11. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    PAZARTESİ :Zeytinyağlı Barbunya
    Arpaşehriye Pilavı
    Çoban Salata
    Keşkül

    SALI :Şehriye Çorbası
    Patlıcan Kebabı
    Bulgur Pilavı
    Cacık
    Çikolata Soslu Kek

    ÇARŞAMBA:Kremalı Domates Çorbası
    Mantı
    Mozaik Pasta

    PERŞEMBE:pirinçli Semizotu
    Kıymalı Spagetti
    Yoğurt
    Un Kurabiyesi/Muzlu Süt

    CUMA :Et Sote
    Patates Püresi
    Pilav
    Rus Salatası
    Kayısı Soslu Sakızlı Muhallebi

    CUMARTESİ:Fırında Mantar
    Biber Dolması
    Roka Salatası
    Şantili Çilek

    PAZAR :Barbun Tava
    Fava
    Marul Salatası
    Dondurmalı İrmik Helvası
  12. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    [TABLE="class: tarifTable"]
    [TR]
    [TD][​IMG][/TD]
    [TD]Soğan çorbası

    Malzemeler:

    - 45 gr. tereyağı
    - 500 gr. kuru soğan
    - 65 gr. taze soğan
    - 25 gr. un
    - 1,5 lt. et suyu (yoksa bulyon yardımıyla da hazırlayabilirsiniz)
    - 2 yumurta sarısı
    - Maydanoz, kekik, biberiye, frenk soğanı
    - 200 gr. bira
    - 180 gr. krema
    - 30 gr. tereyağı
    - Bir kaç dilim tost ekmeği
    - 2 kesme şeker[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Taze ve kuru soğanları, maydanoz, biberiye, kekik ve frenk soğanını doğrayın. Kuru soğanlar yarım halka şeklinde kalabilir.
    Taze ve kuru soğanı derin bir tencerede ya da varsa wok’ta 6 dk. tereyağı ile kavurun.
    Sırasıyla, şeker, un, et suyu, tuz ekleyin.
    2 yumurta sarısı ve otları mikserde karıştırın. Üzerine bira ve kremayı ekleyip, karıştırmaya devam edin.
    Bu karışımı çorbaya ekleyin.
    Üzerine tereyağında kavurduğunuz tost ekmeklerini koyarak sıcak servis yapın.[/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="width: 300"][​IMG][/TD]
    [TD]Buğu Kebabı

    Süre 100 dk.
    8 Kişilik

    Malzemeler

    1 Kilo kemiksiz koyun eti
    Yarım kg arpacık soğan
    6 Diş sarımsak
    2 Adet domates
    1 Çay kaşığı karabiber
    1 Çay kaşığı kekik
    3 Adet defne yaprağı
    1 Tutam kıyılmış dereotu
    1 Tatlı kaşığı tuz[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Eti, arpacık soğan büyüklüğünde doğrayıp güvece alın.
    Soğan ve sarımsakları soyup, bütün olarak ete ekleyin.
    Domatesleri yıkayıp rendeleyin.
    Defne yaprağı, tuz, karabiber, kekik ve domates rendesini ilave edip güvecin kapağını kapatın.
    Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin.
    Servis yapmadan önce defne yapraklarını içinden alın.
    Üzerine dereotu serpin ve sıcak olarak servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="width: 300"][​IMG][/TD]
    [TD]Arpa Şehriye Salatası

    Malzemeler

    1 paket arpa şehriyesi
    2 Su bardağı küçük doğranmış kırmızıbiber
    2–3 adet doğranmış yeşil soğan
    2–3 adet çekirdeği çıkartılmış ve dilimlenmiş yeşil zeytin
    1/2 su bardağı mısır
    1 su bardağı zeytinyağı
    1 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan
    1/2 su bardağı sirke
    1 çorba kaşığı hardal
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    Tuz[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Arpa şehriyeyi makarna gibi haşlayın.
    Ayrı bir kapta; Hardal, sirke, zeytinyağı, şeker ve tuzu karıştırıp salata sosunu hazırlayın.
    Arpa şehriye haşlanınca iyice süzün.
    Yeniden haşladığınız tencereye koyun (ocak kapalı olsun). Hazırladığınız salata sosunu arpa şehriye sıcakken üzerine dökün.
    Sosu iyice eminceye kadar karıştırın.
    Salatayı buzdolabına koymadan ılık servis yapabilirsiniz. Birgün sonra yiyecekseniz buzdolabına koymalısınız.[/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="width: 300"][​IMG][/TD]
    [TD]Peynir Tatlısı

    Malzemeler

    - 1/2 kg beyaz peynir
    - 100 gr tereyağı
    - 2 yumurta
    - 3 su bardağı un ( yarısı irmik de olabilir)
    - 1 paket kabartma tozu
    - Şekil vermek için extra un
    Şerbeti için:
    - 2 su bardağı toz şeker
    - 2 su bardağı su
    - 1 yemek kaşığı limon suyu[/TD]
    [TD="width: 283"] Hazırlanışı

    - Geniş bir kaba un ve kabartma tozunu eleyin. ortasını açıp yumurtaları kırın. 1 yemek kaşığı yağı ayırıp kalanı una ilave edin. Bu arada peynirleri de rendeleyip una koyun. Yumuşak bir hamur haline gelinceye dek yoğurun.
    - Ayırdığınız 1 yemek kaşığı yağla orta büyüklükte bir tepsiyi yağlayın. Hamurdan yumurta kadar parçalar koparıp elinizi unlayarak yuvarlayıp tepsiye dizin. Fırında pembeleşinceye dek 40 dakika kadar pişirin.
    - Bu arada şeker ve suyu bir tencereye koyup kıvamı koyulaşana dek kaynatın. limon suyunu ekleyin.
    - Pişen peynir tatlılarını şerbete atıp tepsinin üzeri kapalı olarak soğuyana dek bekletin (bu aşamada şerbetin içine tatlıları attıktan sonra 10 dakika kadar birlikte pişirenlerde vardır).
    - Tatlılar soğuduktan sonra sade yada dövülmüş antep fıstığı ve kaymakla servis yapın.[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
  13. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    [TABLE="class: tarifTable"]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Un Çorbası Tarifi

    Malzemeler:

    2 Çorba Kaşığı Un
    1 Çorba Kaşığı Tereyağı
    3 Diş Sarımsak
    1 Su Bardağı Et Suyu
    Tuz
    Su[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Mısırözü yağını ve tereyağını bir tencereye alarak, üzerine unu ekleyip kavuruyoruz. Ardından üzerine önce soğuk suyu sonra et suyunu ve tuzunu ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
    Çorba kaynayınca üzerine sarımsak ekleyerek pişmeye bırakın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Sucuklu dürüm

    Malzemeler:

    Kişi sayısına göre lavaş ya da tortilla
    Her dürüme 5-6 dilim (julyen doğranmış) sucuk
    2 adet çarliston biber
    2 adet orta boy domates
    3-4 yemek kaşığı konserve mantar
    3-4 yemek kaşığı konserve mısır
    Göbek marul
    2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
    tuz
    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Öncelikle biber ve marulu güzelce yıkayarak doğrayalım ve karıştırarak bir kaba alalım. Mantarları ve domatesleri ince bir şekilde dilimleyelim. Sucukları julyen yani parmak şeklinde keselim.
    Sucukları 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ koyulmuş tavada domates ve mantarla soteleyelim. Pişmesine yakın kıyılmış marul, biber ve tuzu ekleyerek 1dakika daha soteleyin.Lavaş ekmeklerine eşit oranda paylaştırın ve kaşar rendesi serperek dürüm yapın. İsteğe göre üzerine domates sosu ve kaşar peyniri rendesi ekleyerek 180 derece fırında peynir eriyene kadar fırınlayın.Servis tabağına alın patates kızartması ve yeşillik ile servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Pesto soslu patates

    Malzemeler:

    1 demet taze fesleğen
    2 Diş sarımsak
    4 Çorba kaşığı Rende kaşar peyniri
    1 çay bardağı Zeytinyağı
    2 çorba kaşığı Çam fıstığı
    tuz[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Fesleğen yıkanır ve doğranır. Sarımsak ve çam fıstığı ile birlikte rondoda iyice parçalanana kadar.
    Buna rendelenmiş kaşar peyniri eklenir ve bir tahta kaşıkla iyice karıştırıldıktan sonra zeytinyağı ve tuz katılarak krema haline gelinceye kadar karıştırılarak servise sunulur.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Ballı bademli krep

    Malzemeler:

    1 yumurta
    1 litre süt
    1 tatli kasigi tuz
    1 tatlı kaşığı şeker
    1 paket kabartma tozu
    aldığı kadar un (500gf. üzeri)

    İç için:

    100-150 gr. kaymak
    5-6 yemek kaşığı bal
    50-100 gr. badem[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Yumurta, süt, tuz ve şeker çırpılır. Daha sonra un azar azar ilave edilir ve çırpılır (unutmayın koyu kıvamlı ve akışkan olacak).
    Teflon tavaya 1-2 yemek kasigi sıvıyağ konulur, kızınca sıvı hamur kepçe yardımıyla tavaya dökülür.
    Alt yüzü pişince diğer yüzü çevrilir, iki tarafıda pişirilir ve servis tabağına alınır. Üzerine sıcakken margarin sürülür ve her kata aynı işlem yapılır ve üst üste dizilir. Soğuduktan sonra içine bal ve kaymak sürülerek rulo yapılır. Rulolar 4 cm boyutlarında kesilir. ve tavağa dilizilir. Kalan kaymak ruloların üzerine sürülür, her ruloya 1 badem eklenir ve üzerine bal gezdirilerek servis yapılır.[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
  14. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    [TABLE="class: tarifTable"]
    [TR]
    [TD][​IMG][/TD]
    [TD]Naneli kabak çorbası tarifi

    Malzemeleri

    (6 kişilik)
    1 kg. kabak
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 adet soğan (doğranmış)
    1/2 tatlı kaşığı kuru nane
    5 su bardağı sebze suyu (kaynar)
    3-4 dal taze nane
    Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda)
    6 çorba kaşığı krema
    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Zeytinyağını ısıtıp, soğanları yumuşayıncaya kadar 2-3 dakika soteleyin. Kabak ve kuru naneyi katıp, iyice karıştırın. Üzerini kapatıp, hafif ateşte, kabaklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Sebze suyunu ilave edin. Kaynama noktasına gelince ateşi iyice kısın. Nanelerin yapraklarını saplarından ayırıp, yaprakları çorbaya katın. Kapağını kapatıp, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte 20 dakika daha pişirin. Ateşten alın, 5 dakika dinlendirdikten sonra robottan geçirin.

    Bir kaba alıp, soğumaya bırakın. Üzerini kapatıp, en az 4 saat buzdolabında bekletin. Servis yapmadan önce tuz, karabiber serpip, karıştırın. Soğuk çorbanızı servis tabaklarına koyduktan sonra ortalarına birer çorba kaşığı krema ve taze nane yaprağı koyarak servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]İnegöl Köfte

    Malzemeler

    1 kg yağsız kıyma,
    150 gr. böbrek yağı,
    İki baş soğan,
    İki çay kaşığı karbonat,
    İki yemek kaşığı süt tozu,
    1 yumurta sarısı
    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Kıyma ve böbrek yağı yoğurulacak ve kıyma makinesinde cekilecek. İki baş soğan rendelenecek iki çay kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı süt tozu 1 yumurta sarısı da kıymalı karısıma eklenerek iyice karıştırılarak yoğurulucak ve tekrar kıyma makinesinden geçirilecek. Bu karışım bir gün dinlendirilecek. Daha sonra isteğe bağlı olarak şekil verip ister ızgarada ister fırında pişirilecek.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG][/TD]
    [TD]Zeytinyağlı Biber Dolması

    Süre 70 dk.
    Kaç Kişilik 8

    Malzemeler

    3 Su bardağı pirinç
    8 Adet soğan
    3 Su bardağı zeytinyağı
    2 Adet domates
    1 Demet dereotu
    1 Kilo dolmalık biber
    1 Çay kaşığı şeker
    Çam fıstık, kuşüzümü, karabiber, yenibahar [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Pirinci ayıklayıp yıkayın.
    Tencereye 2 su bardağı zeytinyağını alıp, kızdırın.
    İçine pirinçleri ekleyin ve ardından çam fıstığı ve tuzu ilave edin.
    Fıstıklar pembeleşene dek bir kaşıkla karıştırın.
    Soğanları rendeleyip, sıkıp suyunu akıtın ve pirinçlere ilave edin.
    Beş dakika daha kavrun.
    Domatesleri yıkayıp, çekirdeklerini çıkartın.
    Küçük parçalara kesip, soğanlı pirince ilave edin.
    Bir müddet karıştırarak yağını ve suyunu çekmesi için bekleyin.
    Sonra tuz, karabiber, yenibahar, kuşüzümü ve şeker katıp karıştırın.
    Tencerenin kapağını kapatıp, bir süre bekletin.
    Yarım saat sonra iri dolmalık biberlerin içini oyun ve hazırladığınız karışımı doldurun.
    Dökülmemesi için ağzını ince bir dilim domates ile kapatın.
    Tencereye yerleştirdiğiniz biberlerin üzerine bir tabak kapatın.
    Dolmaların kenarlarından tencereye 5 su bardağı su koyun.
    Orta ateşte suyunu çekene dek pişirin.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Ayva Tatlısı

    Süre 40 dk.
    5 Kişilik

    Malzemeler

    5 Adet ayva
    6 Çay bardağı tozşeker
    Arzuya göre krem şanti

    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Ayvaları soyup, dip tarafından bir kapak kesin.
    Bir oyma bıçağı ile çekirdek yataklarını çıkarın.
    Bu işlemi yaparken ayvaların kararmaması için limonla ovun.
    Ayvaları tencereye dizin.
    Üzerine tozşeker serpin.
    Ayva çekirdeklerini bir tülbent parçasına sarın ve tencereye atın.
    Ayvaları yumuşayana dek pişirin.
    Pişen ayvaları soğumaya bırakın.
    Dilerseniz ayvaların içini krem şanti ile doldurup, servis yapın.[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
  15. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    [TABLE="class: tarifTable"]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Ekşili Çorba

    4 kişilik

    Malzemeler:

    - 250 gr kıyma
    - Yarım demet maydanoz
    - 1 adet küçük boy havuç
    - 5 su bardağı su
    - 1 kahve fincanı pirinç
    - 1 su bardağı un
    - 2 çorba kaşığı limon suyu
    - Tuz, karabiber[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    İnce kıyılmış maydanoz sapı ve küp doğranmış havucu su ile birlikte tencereye alıp kaynatın. Bir kasede kıyma, kıyılmış maydanoz yaprağı, tuz, karabiber ve pirinci yoğurun. Fındık büyüklüğünde yaptığınız köfteleri una bulayın. Bir süzgece alıp sallayarak fazla unu silkeleyin. Kaynayan sebzeli suya tuz ekleyip, köfteleri atın. Köfteler piştikten sonra tencereden aldığınız bir çay bardağı suya limon suyunu ekleyin. Karıştırıp, kaynayan yemeğe yavaş yavaş ilave edin. 2-3 dakika kaynattıktan sonra servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Zeytinyağlı Barbunya

    Süre 50 dk.
    6 kişilik

    Malzemeler

    taze barbunya 1/2 kg.
    soğan 1 adet
    havuç 1 adet
    patates 1 adet
    domates 1 adet
    sarımsak 1 diş
    şeker 1 tatlı kaşığı
    zeytinyağı 1 çay bardağı
    Maydanoz
    Tuz
    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Ayıklanmış barbunyaları tencerede 20 dakika kaynatıp, suyunu süzün. Başka bir tencereye zeytinyağını koyun, küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsakları yağda kavurun. Küp küp doğranmış havuç, patates ve doğranmış domatesleri ilave edin. Barbunyaları da ekleyin. Bir buçuk su bardağı suyu, tuzu ve şekeri koyup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp, üzerine doğranmış maydanoz serpin.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Peynirli Kabak

    Süre 30 dak.
    2 kişilik

    Malzemeler

    kabak 2 adet
    beyaz peynir 100 gr.
    maydanoz Yarım demet
    dereotu Yarım demet
    domates 1 adet
    biber 1 adet
    zeytinyağı 1 kahve fincanı
    Karabiber
    Tuz[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Kabakları temizleyin ve haşlayıp soğumaya bırakın. Uzunlamasına ikiye bölün. Ortalarını kaşıkla zedelemeden çıkarın ve çıkarttıklarınızı çatalla ezin. Maydanoz ve dereotunu ince kıyın. Biber ve domatesleri küp doğrayın. Peynir, maydanoz, dereotu, biber, domates, karabiber, tuz ve sıvı yağın yarısını derin bir kapta karıştırın.Hazırladığınız harcı kabakların içine doldurun.Domates dilimleriyle süsleyin. Kalan yağı da üzerine gezdirip servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG][/TD]
    [TD]Revani

    Süre 50 dk.
    8 Kişilik

    Malzemeler

    7 Adet yumurta
    15 Çorba kaşığı tozşeker
    15 Çorba kaşığı irmik
    15 Çora kaşığı süt
    15 Çorba kaşığı un
    3 Paket kabartma tozu
    Yarım rendelenmiş portakal kabuğu

    Şerbeti için :
    1 Litre su
    1 Kilo tozşeker
    1 Dilim limon

    Üzerine :
    Yarım su bardağı dövülmüş fındık

    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Çırpma kabına şeker ile yumurtaları koyun ve şeker iyice eriyene kadar çırpın.
    Yumurtalı karışıma irmiği ve sütü ilave edin.
    Çırpmaya devam edin, ardından unu ve kabartma tozunu ekleyin.
    Kabartma tozunun hamurun her yerine dağılması için hamuru iyice karıştırın.
    Yarım portakal kabuğunu rendeleyin ve hamurun içine katın.
    50 Santim çapındaki yuvarlak bir tepsiyi yağlayın.
    Hamuru tepsiye dökün ve önceden ısıtılmış 100 dereceli fırında pişirin.
    Bu arada tatlının şerbetini hazırlayın.
    Şeker ve suyu kaynatın.
    Şurup kıvamına geldiğinde 1 dilim limonu ekleyin.
    1-2 Dakika bu şekilde kaynatın.
    Sonra ılınması için bir kenarda bekletin.
    Ilık şerbeti, kare şeklinde kestiğiniz tatlının üzerine dökün.
    Şerbeti çekene kadar bekletin.
    Üzerine dövülmüş fındığı serperek servis yapın[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
  16. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    [TABLE="class: tarifTable"]
    [TR]
    [TD][​IMG][/TD]
    [TD]Lahana Çorbası

    Malzemeler

    1 adet kuru soğan
    5 yaprak beyaz lahana
    Yarım su bardağı yeşil mercimek
    Yarım su bardağı pilavlık bulgur
    Yarım yemek kaşığı domates salçası
    Çok az sıvıyağ
    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Soğanları küp küp doğrayın.
    Tencereye çok az sıvıyağ ekleyip kızdırın.
    Soğanları ekleyip kavurun.
    Salçasını ilave edip kavurmaya devam edin.
    1 litre kaynar suyu tencereye ekleyin.
    Mercimeği biraz haşlayıp süzün.
    Tencereye bulgur, mercimeği ekleyin.
    Lahanayı ince ince doğrayıp tencereye ekleyin.
    Orta dereceli ateşte bulgurlar yumuşayana kadar pişirin.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Piliç Beğendili

    6 kişilik

    Malzemeler

    piliç 3 adet
    çiçek yağı 3 çorba kaşığı
    margarin 5 çorba kaşığı
    domates 3 büyük
    patlıcan 1250 gr.
    süt 2 bardak
    rende kaşar peyniri 1 bardak
    un 1/3 bardak
    Tuz
    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Bir tencereye çiçek yağı koyarak kızdırın ve buna tüyleri yolunmuş, içi temizlenmiş, tütsülenmiş, yıkanmış ve tuzlanmış piliçleri koyarak tencerenin kapağını kapatın ve piliçlerin bir tarafları kızardıktan sonra, diğer taraflarını çevirerek her bir tarafı da nar gibi oluncaya kadar ortadan daha az kuvvetteki ateşte yaklaşık 20-30 dakika arasında kızarmaya bırakın.Piliçler kızarınca, tencereye kabukları çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesleri ve biraz margarin koyun. Tencerenin kapağını kapatın ve domatesler sularını salıp çekmesi için 30 dakika daha pişirin. Piliçler de iyice pişince bunlara, 1 bardak da su katarak bir 5 dakika daha pişirin, sonra tencereyi ateşten alarak, piliçleri uzunluklarına doğru ortalarından ikiye kesin ve kesilmiş piliçleri bir tabağa yerleştirdikten sonra üstlerine salçasını dökün.Küçük bir tencereye 5 çorba kaşığı margarin ile unu koyarak, az kuvvetteki ateşte unu sarartmadan 2 dakika kadar kavurun ve tencereyi ateşten alarak bir tarafa bırakın.Diğer taraftan patlıcanın herbir tarafını kuvvetli bir ateşde kabukları yanarcasına pişirdikten sonra patlıcanların yanmış kabuklarını yukarıdan aşağıya doğru bir bıçakla soyun. Sonra patlıcanları pişirerek bir tarafa bırakmış olduğunuz unlu yağa katın ve telle karıştırarak hepsini birbirleriyle eritin, sonra da patlıcanları tenceresiyle ateşe koyarak bunlara tuz ile sıcak bir halde 2 bardak sütü azar azar katın ve bir taraftan da hızlıca karıştırarak pişmeye devam edin sonra da rendelenmiş kaşar peyniri katarak iyice bir karıştırdıktan sonra tencereyi ateşten alını ve pilicin yanında servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Sarmısaklı Dip

    10 kişilik

    Malzemeler

    beyaz peynir 200 gr.
    yağsız taze kutu peynir 100 gr.
    kurutulmuş domates 125 gr.
    ceviz içi 100 gr.
    sarmısak 2 baş
    kaşığı zeytinyağı 2 tatlı
    kaşığı kekik1 tatlı
    kremşanti 4 yemek kaşığı
    Tuz

    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    2 baş sarmısağı diş diş ayırıp soymadan, uç kısımlarını 1 cm. kalınlığında kesin. Kestiğiniz yüzeylere zeytinyağı damlatın. Sarmısak dişlerini kesilmiş uçları yukarı gelecek şekilde alüminyum folyoya dizip sarın. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin. Folyadan çıkartıp ılımaya bırakın ve yumuşamış içleri sıkıp çıkartın. Domatesleri ince ince kıyın. Cevizleri hafif ateşte pembeleştirin. Soğuyunca derin dondurucu torbasına koyun, merdane yardımı ile üzerinden geçerek ufalayın. Beyaz peyniri ufalayın, taze kutu peyniri, sarmısak ve 4 yemek kaşığı kremşantiyi katın. Mikserde düzgün bir karışım oluncaya kadar karıştırın. Ceviz, domates ve kekik ilave edip yedirin. Ekmek üzerine sürüp servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Havuç Tatlısı

    6 kişilik

    Malzemeler

    Yarım kilo havuç
    toz şeker 2 su bardağı
    pötibör bisküvi 1 paket
    dövülmüş ceviz 1 1/2 su bardağı
    krema 200 gr.
    hindistancevizi Yarım su bardağı

    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Havucu rendeleyin. Toz şekerle birlikte kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Soğuyunca, dövülmüş bisküvi ve cevizi koyup iyice karıştırın. Servis tabağına yayın. Üzerine çırpılmış kremayı yayın. Hindistancevizi ile süsleyin. Buzdolabında birkaç saat bekletin. Dilimleyerek servis yapın.[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
  17. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    [TABLE="class: tarifTable"]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Yayla Çorbası Erişteli

    Malzemeler :

    • 1 Su Bardağı Ev Yapımı Erişte
    • 1 Su Bardağı Yarma Mısır
    • 2 Çorba K. Söke Un
    • 3 Çorba K. Yoğurt
    • Su
    • Et Suyu
    • Üzeri İçin:
    • Tereyağı
    • Nane
    [/TD]
    [TD]Hazırlanışı

    Öncelikle tencereye su koyarak yarma mısırı haşlayın.
    Mısır haşlanmasına yakın, erişteyi ilave edin.
    Bir kaseye yoğurdu ve unu alın.
    Üzerine önce soğuk su ardından eriştenin sıcak suyundan ekleyip karıştırın.
    Elde ettiğiniz terbiyeyi çorba tenceresine karıştırarak dökün.
    Son olarak et suyunu ilave edin.
    Küçük bir tavada tereyağını eritin.
    Üzerine kuru nane ya da ince kıyılmış taze nane ekleyin.
    Servis kasesine aldığınız çorbanın üzerine erimiş tereyağını gezdirin.
    İsteğe göre pul biber serpip servis edin.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Manisa Kebabı (Bohça Kebabı)

    Malzemeler:

    6 çorba kaşığı tereyağı
    1.300 gr kuşbaşı kuzu eti
    2 adet orta boy kurusoğan
    2 adet havuç
    3 adet patates
    400 gr. Mantar (1 paket)
    1 çay kaşığı kuru fesleğen
    2 su bardağı sıcak su
    tuz
    karabiber

    Krep hamuru için:

    3 adet yumurta
    1,5 litre süt
    3,5 su bardağı un
    1 paket kabartma tozu

    Üzeri için:

    kaşar peyniri (bohça adedi kadar dilimlenecek)
    3 adet domates
    8-10 adet sivribiber[/TD]
    [TD]Hazırlanışı

    Kuşbaşı etleri sudan geçirin, soğanları piyazlık doğrayın. Patatesleri küp küp, havuçları ise halka halka doğrayın. Mantarları 4’e bölün.

    Eti ve piyazlık doğranmış soğanı etler suyunu bırakıp çekene kadar 6 çorba kaşığı tereyağı ile kavurun, suyunu çekmesine yakın 1 çay kaşığı fesleğeni ekleyin. Havuçları ekleyerek 3–4 dakika daha karıştırarak kavurun, patatesi ve mantarı ekleyerek pişirmeye devam edin. 2 su bardağı sıcak suyu ilave edin ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. En son tuz ve biberini ilave edin, kapağı kapalı olarak ılınmaya bırakın.

    Tüm krep malzemesini derin bir kapta karıştırın (rondo kullanmanızı tavsiye ederim) Teflon tavayı sıvı yağ ile yağlayın. Krep hamurundan küçük bir kepçe yada cezveye e alıp tavaya dökün. Tavayı sallayarak hamuru tavaya yayın. İki yüzünü de pişirin.

    Bütün krepleri pişirdikten sonra Kreplerden birini çukur bir kaseye yerleştirin ve kenarlarını dışarı sarkıtın. Kebaptan bir kepçe ile alın, krepin ortasına koyun ve bohça gibi kapatarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ters çevirin. Tüm kreplere aynı işlemi yapın ve üzerine krep sayısı kadar kaşar peynirini dilimleyerek yerleştirin (her krepe 1 dilim). Domatesleri ve biberleri dilimleyin, krepin üstüne 1er adet koyarak kürdan ile tutturun.

    Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşar peynirler eriyene kadar pişirin. Kıyılmış biberler ile süsleyerek servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG][/TD]
    [TD]Bademli üzüm pilavı

    Malzemeler:

    2 su bardağı pirinç
    1 çay bardağı kuru üzüm
    1 su bardağından az file badem
    2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
    3 su bardağı kaynar su
    Tuz (isteğe göre 1,5 adet et bulyon)[/TD]
    [TD]Hazırlanışı

    Pirinç 3-4 su yıkanarak nişastası akıtılır ve ılık su dolu bir kapta 10-15 dk. bekletilir. Bekletilen pirinçler son bir kez yıkanarak iyice süzülür. Tencereye tereyağı koyulur ve içine bademler eklenerek kavrulur, badem hafif pembeleşince içine pirinçler eklenir ve pirinçler tane tane olup saydamlaşana kadar kavrulmaya devam edilir.

    Son olarak üzümler ve bulyon pirince eklenir 1-2 kez karıştırılır, kaynar su katılarak pirinçlerin üzeri göz göz olana kadar yüksek, göz göz olduktan sonra ise kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. 10 dk. kadar dinlendirilerek servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Fırında sütlaç

    Malzemeler:

    1 litre süt
    1 su bardağı Şeker
    yarım su bardağı pirinç
    1,5 yemek kaşığı buğday nişastası
    bir tutam Tuz
    1 adet yumurta sarısı
    1 paket vanilya


    [/TD]
    [TD]Hazırlanışı

    Pirinçleri 2-3 su yıkayın, ortaboy bir tencereye alın üzerini geçecek kadar su ve bir tutam tuz ilave edin, şişip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın. 1 litre sütten küçük bir cezveye süt ayırın içine nişastayı ve vanilyayı ekleyin,karıştırarak eritin. Pirinçler yumuşayınca sütü ve şekeri tencereye katın, kaynayana kadar orta ateşte karıştırın. Cezveyi küçük ocağa alın, nişasta koyulaşana kadar karıştırın. Tencerede kaynayan süte cezvenin tamamını ekleyin 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin. Ocağı kapatın, sütlaçtan 1-1,5 kepçe kaseye alın ve yumurta sarısını ekleyerek çırpın . Kalan sütlaçları küçük kaplara bölüştürün, üzerine yumurtalı sütlaçtan gezdirin. Kapları önceden ısıtılmış 200 derece fırın tepsisine yerleştirin ve yarılarına gelecek kadar su koyarak fırınlayın. Sütlaçların üzeri kızarınca fırından alın, ılık yada soğuk servis yapın.[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
  18. Melek

    Melek Super Moderator

    Ce: Günün Menüsü, Günün Yemek Menüsü, Günlük Menüler.

    [TABLE="class: tarifTable"]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Tavuk Suyu Çorba

    8 kişilik

    Malzemeler: (8-10 Kişilik)

    Yarım kg nohut
    1 kg yarım yağlı kuşbaşı koyun eti
    2-3 kg koyun yoğurdu
    1 yumurta
    1 çorba kaşığı un
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı
    kuru nane
    Tuz

    Yuvalama için:

    1 kg pirinç
    1 kg siyah kıyma (yağsız sinirsiz koyun eti, çiğköftelik)
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1 büyük soğan
    Bir tutam un
    2 yumurta Tuz
    Yuvarlamak için zeytinyağı


    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Nohudu akşamdan ıslatın. Pirinci akşamdan ayıklayıp yıkayın, bir süzgeçte süzülmeye bırakın. Ertesi gün iyice süzülmüş olan pirinci temiz kuru bir bezin üzerine yayıp hafif kurumaya bırakın. Nohudun ıslama suyunu süzün, etle birlikte geniş bir tencereye koyun. Üzerini üç dört parmak geçecek kadar su katın. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatın. Yüzüne biriken kefi kevgirle alın. Sonra ateşi kısın.

    Kapağı kapalı olarak kısık ateşte ağır ağır kaynamaya bırakın. Pirinci havanla döverek irmik gibi ufalayın. Geniş bir tepsiye koyun. Kıyma, tuz ve karabiberini katın. Üzerine soğanı incecik kıyın. Bir tutam unu katın. Hiç su koymadan güzelce yoğurun. Yumurtaları da ilave edin. Tekrar yoğurup tepsiye güzelce basın. Bir kaba zeytinyağı koyun. Elinizi yağa batırıp yeşil mercimekten az daha büyük olacak şekilde yuvarlayın.

    Yaptıklarınızı fazla üst üste gelmeyecek şekilde bir kenarda bekletin. Kurumaması için yaptıkça üstünü bir bezle örtün. Etle nohut iyice yumuşayınca üzerine bol sıcak su koyun. Bir taşım da bu suyla kaynasın. Hazırladığınız köfteleri bu kaynar suya atın. Yoğurdu 1 yumurta, 1 çorba kaşığı un ve tuzla birlikte çırpın. Ayrı bir tencerede karıştırarak biraz pişirin.

    Bu sıcak yoğurtlu karışımı daha sonra ateşteki yuvalama tenceresine boca edin. Hep birlikte 5-10 dakika daha pişirin. Ayrı bir sahanda tereyağını eritin. Ufalanmış kuru naneyi ilave edin, hemen ateşten alın yağı tencereye ekleyin. Yuvalamayı, yanında pirinç pilavıyla birlikte servis yapın.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Tavuk dolması

    Malzemeler:

    1 adet bütün tavuk
    yarım soğan
    1 adet fırın poşeti

    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    1- Soğanı soyun ve küçük küçük doğrayın, maydanozları ince ince kıyın.
    2- Zeytinyağını tavaya alın ve soğanı kavurun , soğanın pembeleşmesine yakın çam fıstıklarını soğanlara ekleyin ve fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun.
    3- Üzerine pirinçleri ekleyin ve 3 dakika kadar kavurun. Son olarak kuş üzümlerini, baharatları ve 1 su bardağı suyu ekleyin.
    4- Orta ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin, ocaktan alın ve maydanozları ekleyerek 1-2 kez karıştırarak soğumaya bırakın.

    Pilavınız ılındığında tavuğun içine doldurun. Foroğraftaki gibi tavuğun deri kısmına bir çizik atarak butları birleştirin ve tavuğu fırın poşetinin içine yarım soğan ile birlikte koyun.
    Poşetin üzerine kürdan yardımıyla birkaç delik açın ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 2 saat pişirin.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Armut Hoşafı

    Malzemeleri:

    3 adet olgun armut
    5–6 adet mürdüm eriği
    1 su bardağı üzüm
    3–4 adet karanfil
    1 su bardağı toz şeker[/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Armutları soyun ve çekirdeklerini çıkartın. Eriklerin çekirdekleri çıkardıktan sonra armutlarla birlik küp küp doğrayın. Üzümleri salkımından ayırın. Hepsini orta boy bir tencereye 1,5 litre su ekleyin. Karanfilleri ve şekeri katarak yaklaşık Karanfilleri yıkayıp, katın. 15 dakika kaynatın.
    Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın. Soğuk servis yapın
    [/TD]
    [/TR]
    [TR="class: seperator"]
    [TD="colspan: 3"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD][​IMG]
    [/TD]
    [TD]Güllaç

    Malzemeler:

    10 adet güllaç yufkası
    1,5 litre süt
    3 su bardağı toz şeker
    1 paket şekerli vanilin


    [/TD]
    [TD="width: 283"]Hazırlanışı

    Süt, şeker ve vanilyayı orta boy bir tencerede karıştırarak kaynatın. Geniş bir tepsiye (ben fırın tepsimi kullandım) bir güllaç yaprağını parlak kısmı üste gelecek şekilde koyun. Yufkanın üzerine 1-2 kepçe ılınmış sütü yufkanın her yanı ıslanana kadar gezdirin, tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın. Sadece 5.yufkaya yani güllaçın tam ortasına geldiğinizde ıslattığınız yufkanın üzerine bolca file badem serpin. Kalan sütü en üstteki yaprağın üzerine dökün.

    Güllacı bir gece önceden yapıp süslemeden buzdolabında bekletin. Servis yapmakadan 2-3 saat önce dolaptan çıkartın ve dilimledikten sonra nar, şam fıstığı ve şekerleme ile süsleyerek servis yapın.[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]

Sayfayı Paylaş