Japon Yemek Kültürü / Japon Yemekleri Hakkında

Konusu 'Dünya Mutfakları' forumundadır ve Duru tarafından 24 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. Duru

    Duru Administrator

    Japon Yemekleri

    Bir ülkeyi daha iyi tanıyabilmek için o ülkenin yemeklerinden yemek lazımdır. Bir ülkenin yemekleri o ülkenin ulusal karakterini, lezzet tercini, estetik anlayışını, hayat biçimini vb. gösteren öğelerden biridir. Bu sebeptendir ki Yemek Kültürü denilir. Japon mutfağı deyince insanların ilk aklına gelen sushi olur fakat aslında, tempura, sukiyaki, udon, okonomiyaki, soba, ramen vb. yemekleri ile çok çeşitli ve zengin bir mutfaktır. Aşağıda Japon mutfağından sizler için seçtiğimiz bazı önemli yemekleri ve kısa açıklamalarını bulacaksınız.
    Japon mutfağı deyince pirincin önemini vurgulamadan geçmek olamaz. Biz Türklerdeki ekmek kültürü neyse Japonlarda da pirinci aynı şekilde görebiliriz.Bunun yanında bir ada ülkesi olması dolayısı ile balık ve deniz ürünleri, birçok kültürün Çin’den gelmesinden dolayı da Çin mutfağının etkileri de oldukça hissedilebilir.
    Birçok kaynak Japonların uzun yaşamalarını yemek adetlerine bağlamaktadır. Japon mutfağını yakından incelediğinizde bunda oldukça büyük bir gerçek payı bulabilirsiniz. Buna başlıca örnek vermek gerekirse Japonlar doğaya olan bağlılıklarından dolayı mümkün olduğunca yemeklerinde kullandıkları malzemelerin doğal özelliğini bozmamaya gayret ederler.
    Aşırı baharatlı, tuzlu veya tatlı yemeklere Japon mutfağında rastlamanız oldukça nadirdir. Japonya’da bir restorana gittiğinizde en zor bulacağınız şet tuz olacaktır, genelde Japonlar bizlerin tuz serptiğimiz yerlerde soya sosu kullanırlar. Aynı şekilde bir Japon için Türk tatlılarımız aşırı tatlı olması sebebi ile bir işkenceye dönüşebilir. Japon yemekleri biz Türkler için ilk başta oldukça lezzetsiz, tatsız gelebilir, fakat eğer alışırsanız inanıyorum ki vazgeçemeyeceğiniz yemekler arasında baş sıraya girecektir.

    [​IMG]
    Pirinç Pilavı (Gohan)
    Pirinç pilavı Japonya’da öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek, sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu (tamago-kake-gohan), natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenir. Japon pilavı yağ, tuz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanarak yapılır ve genelde yemeğin yanında veya sonunda servis edilir.
    [​IMG]
    Miso Çorbası
    Miso çorbası sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek olarak gelir. Miso adı verilen, ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır. İstenirse içine nori, yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir.
    [​IMG]
    Sushi
    Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir. Ve birçok değişik sushi çeşitleri mevcuttur.
    [​IMG]
    Sashimi
    Sahimi çeşitli çiğ balıklardan hazırlanan bir yemektir, doğru ve taze balık ile hazırlanmış ise tadına doyum olmaz. Genelde soya sosu ve wasabi (yaban turpundan yapılan çok ama çok acı bir çeşit macunsu tat verici) karıştırılıp bu karışımın içine batırılarak yenir.
    [​IMG]
    Onigiri
    Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam. Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği), karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb. bulunan oldukça popüler bir yiyecektir.
    [​IMG]
    Domburi
    Üzerinde tempura (tendon), dana eti (gyudon), yumurta ve tavuk (oyakodon), tonkatsu (katsudon) gibi yiyecekler bulunan ve büyükçe bir kase ile servis yapılan bir yemek çeşididir.
    [​IMG]
    Kare Raisu
    Köri sosu ile yapılan içinde tavuk, havuç, patates olan ve istenirse üzerine tonkatsu vb konularak da yenilen bir yemektir. Köri orijin olarak Hindistan’dan gelmedir fakat, yüz yıldan fazladır Japon mutfağında kullanılmaktadır.
    [​IMG]
    Soba
    Soba, kara buğday ve buğday unundan yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir. Makarna gibi incedir, çeşitli ekler ile sıcak veya soğuk olarak yenilir.
    [​IMG]
    Udon
    Udon’da aynı soba gibi servis yapılır. Buğday unundan imal edilir. Fakat soba’dan daha kalın ve daha açık renktedir.
    [​IMG]
    Ramen
    Ramen için ben Japonya’nın “döner ekmeği” ifadesini kullanacağım. Aslen Çin’den gelmiştir, fakat Japonya’da o kadar popülerleşmiştir ki Japon mutfağının vazgeçilemez bir parçası olmuştur.
    [​IMG]
    Yakitori
    Sözlük anlamı “tavuk ızgarası” demektir. Tavuğun çeşitli parçaları ve organları küçük şişlere dizilerek ve tatlı bir sosa batırılarak yapılır.
    [​IMG]
    Tempura
    Tempura ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, sebze veya mantarların tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır. Orijin olarak 16. yy’da Portekizliler tarafından Japonya’ya gelmiş fakat bütün dünya da Japon yemeği olarak ün salmıştır.
    [​IMG]
    Okonomiyaki
    Bu yemeğe ise un, lahana, et, deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası diyebiliriz. Restoranlarda genelde size hamurunu ve malzemelerini ayrı ayrı getirirler, ve siz masada bulunan ızgara üzerinde kendi keyfinize göre karıştırıp hazırlar ve yersiniz. Eğer Japonya’da Kansai bölgesine giderseniz mutlaka bir okonomiyakiciye uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz.
    [​IMG]
    Gyoza
    Gyoza bizim mantımıza çok benzer. İçerisinde bol sarımsak, çeşitli sebzeler ve et karışımından bir malzeme bulunan hamurun ızgarada kızartılması ile yapılır. Gyoza da Japonya’ya Çinden gelmiş yemektir.
    [​IMG]
    Sukiyaki
    Sukiyaki masa üzerine bir ısıtıcı, onun üzerine de kaynar su ile dolu bir tencere koyarak servis yapılır. Malzemeler (ince kesilmiş et, çeşitli sebzeler, mantarlar ve tofu) çiğ olarak gelir. Yiyecek kişiler bu malzemeleri masadaki kaynar suya batırıp ısıtır ve ellerinde bulunan içinde çiğ yumurta olan kaseler batırarak yerler.

  2. Duru

    Duru Administrator

    Ce: Japon Yemek Kültürü / Japon Yemekleri Hakkında

    Sushi Çeşitleri




    [​IMG]Saba-Uskumru [​IMG]Ebi-Karides,pirinç [​IMG]Kani Maki-Yengeç,saatalık,pirinç
    [​IMG]Shake-Somon balığı,pirinç [​IMG]Tamago Maki-Yumurta,pirinç
    [​IMG]Maguro-Tuna,pirinç [​IMG]Avocado Maki-Avokado,pirinç [​IMG]Kappamaki-Salatalık,pirinç
    [​IMG]Tamago-Yumurta,pirinç [​IMG]Tekka Maki-Tuna,pirinç [​IMG]Unagi-Yılan balığı
    [​IMG]Ikura-Somon balığı yumurtası [​IMG]Saba-Uskumru,pirinç [​IMG]California Roll-Avokado,yengeç,uçan balık yumurtası,salatalık,pirinç
    [​IMG]Shake Maki-Somon balığı,pirinç [​IMG]Sesame Roll-Avokado,karides,susam, pirinç
    [​IMG]Uramaki-Somon balığı, tuna, pirinç [​IMG]Gari-Zencefil



    [​IMG]Ebiten Maki-Kızarmış karides,pirinç [​IMG]Shake Temaki-Somon balığı yosun sarma
    [​IMG]Maguro Temaki-Tuna,pirinç yosun sarma [​IMG]Kani Avocado Temaki-Yengeç,yumurta,avokado yosun sarma
  3. Duru

    Duru Administrator

    Ce: Japon Yemek Kültürü / Japon Yemekleri Hakkında

    Mutfak Aletleri

    Miyakinabe

    Miyakinabe Japon stili omlet (“tamagoyaki”) hazırlamak için kullanılan dikdörtgen şeklindeki özel tavadır. Japon omletleri aynı genişlikte çok ince pişirilen yumurtaların yuvarlanarak yapılır. Miyakinabe genellikle 15x25 cm boyutlarında alüminyum veya çelikten imal edilirler.





    [​IMG]

    Mushiki veya seiro
    Bunların her ikisi de buharla haşlanarak yapılan yemeklerde kullanılırlar. Yuvarlak ve üst üste olanlarına mushiki kare şeklinde olanlarına seiro denir.





    [​IMG]

    Suribachi

    Öğütme kasesi anlamındadır.Dışı parlak içi ise rende şeklinde topraktan yapılmışlardır. Bu alet ilk olarak ilaç yapımında kullanmak için kullanılmıştır, günümüzde susam, fasulye, biber veya diğer baharatların öğütülmesi için kullanılmaktadır. Suribachiler genelde 10 ila 30 cm çapında yapılırlar ve öğütmek için surikogi denilen tahtadan yapılma bir havan kullanılır.






    [​IMG]

    Takoyakikado




    Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları)yapmak için kullanılan alettir. Günümüzde evde yapmak amacı ile elektrikli olanları da satılmaktadır.





    [​IMG]

    Ami shakushi
    Yemeklerin köpüğünü almak, veya kızartmaları yağdan çıkartmak için kullanılan süzgece verilen addır.





    [​IMG]

    Kushi




    Yemek yaparken kullanılan uzun şişlerdir. Genelde yemekleri ızgara veya kızartma yaparken kullanılır. 20 ile 35 cm arasında değişen uzunlukları vardır. Demir, tahta veya bambu dan yapılan çeşitleri vardır.


    [​IMG]

    Makisu
    Birbirlerine pamuk ipliği ile bağlanmış bambu çubuklarıdır. Genelde makizushi (“yuvarlak sushiler”) yapmak için kullanılır, fakat omlet gibi diğer yumuşak yiyeceklere şekil vermek veya yiyeceklerin suyunu sıkarak çıkarmak için de kullanılırlar.Bambu ve tahtadan yapılan birçok çeşitleri bulunur. Genelde 25x25 cm boyutlarındadırlar.





    [​IMG]

    Oroshigane
    Japonların turp, wasabi veya zencefil püresi yapmak için kullandıkları alettir. Bunların köpek balığı derisinden yapılanları da mevcut olmakla birlikte evlerde genelde kullanılanları alüminyum veya çelikten yapılırlar.

    Oshizukishihako
    Bu alet oshizuhi (“sıkıştırılmış sushi”) yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları tahtadan imal edilmişlerdir, fakat günümüzde genelde plastik olanları kullanılmaktadır. Altta bulunan kutunun içine sushi pilavı ve diğer malzemeler katmanlar halinde konulur, bundan sonra üst kapağı ile bastırılarak yemek hazırlanır.






    [​IMG]


    Shamoji
    Japon pilavı veya sushi pilavını karıştırmak veya servis yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları bambu, tahta, veya lake den yapılırlar fakay günümüzde genelde daha ucuz olan plastikleri tercih edilmektedir.





    [​IMG]

    Urokotori
    Balıkları hazırlarken pullarını temizlemek için kullanılan alettir. Alternatif olarak balık pulları bıçak ile de çıkarılabilir fakat balığın derisine veya etine zarar verme riski olduğundan Japonlar urokotori kullanmayı tercih ederler.




    Zaru
    Bambudan yapılan ve yiyecekleri süzmek için kullanılan alettir. Sadece yemek yapımında değil aynı zamanda soba, udon vs gibi yemeklerin sunumunda da kullanılır.
    [​IMG]





    Suihanki
    Japon pilavı pişirmek için kullanılan, Japon mutfaklarının olmazsa olmazlarından bir alettir. Eskiden gazlı olanları da bulunmasına rağmen, günümüzde oldukça modern elektrikle çalışanları kullanılmaktadır. En büyük özelliği pilavı haşladıktan sonra günlerce taze ve sıcak tutma özelliğine sahip olmasıdır

Sayfayı Paylaş