Karbonhidratların Sınıflandırılması ve Karbonhidratların Sınıflandırılmasındaki etken

Konusu 'Sağlık Haberleri' forumundadır ve _arwen_ tarafından 20 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. _arwen_

    _arwen_ New Member

    [FONT=Times New Roman,Bold][FONT=Times New Roman,Bold]Karbonhidratların Sınıflandırılması ve Karbonhidratların Sınıflandırılmasındaki etken


    Monosakkaritler d
    üz zincir yapısına sahip polihidroksi aldehit veya ketonlardır.
    Deoksiriboz dıĢında Cn(H2O)n formülüne sahip olup kendilerinden daha küçük moleküllere

    parçalanamazlar.
    Yapılarında aldehit grubu taĢıyanlara aldoz
    ; keton grubu taĢıyanlara ketoz denir.

    Yapılarındaki
    karbon (C) sayısına göre üçe ayrılırlar. Yapılarında; 3 karbon bulunduranlara
    triozlar, 5 karbon bulunduranlara pentozlar, 6 karbon bulunduranlara heksozlar denir.

    Canlılar için önemli olan monosakkaritler pentozlar ve heksozlardır.


    Glikoz:
    Tabiatta monosakkarit Ģeklinde en bol bulunan aldoz Dglikozdur.

    Kapalı formülü
    (C6H12O6) dan glikoz formülünün açılımı



    Oligosakkaritler​
    2​
    20 monosakkaritin glikozidik bağla bir araya gelmesiyle olusan karbonhidratlar,

    oligosakkaritler olarak adlandırılı​
    r. Bir monosakkarit molekülü üzerindeki anomerik karbon

    hidroksil grubunun, ​
    bir diğer monosakkarit molekülü üzerindeki bir hidroksil grubu ile
    reaksiyonlaĢması sonucu oluĢturulan bir O
    -glikozidik, bağ vasıtasıyla birbirine bağlanmış iki
    monosakkarit molekülünden oluşumu sonucu bir molekül su çakararak birleşmiş
    tir. Resim

    de
    gösterilmiştir.
    [/FONT]
    [/FONT]
  2. Kayıtsız

    Kayıtsız Guest

    Ce: Karbonhidratların Sınıflandırılması ve Karbonhidratların Sınıflandırılmasındaki e

    cevap çok güzeldi sağolun ödevimde çok yardımcı oldu......

Sayfayı Paylaş